Kinderen een stem geven bij een uithuisplaatsing. Hoe dat aangepakt moet worden, wil bijzonder hoogleraar jeugdhulp en jeugdbescherming Anouk Goemans gaan onderzoeken. Een jubileumfonds van de Universiteit Leiden steunt haar onderzoek. “We onderzoeken de rol van een steunfiguur voor het kind”, zegt Goemans.
Het LUF Kinderfonds is dit jaar ingesteld om 450 jaar Universiteit Leiden luister bij te zetten. Merel Rem is daar medewerker marketing en communicatie. “We ondersteunen dit jaar drie onderzoeken die fysiek of mentaal welzijn van kinderen centraal zetten”, zegt Rem. Anouk Goemans is naast haar werk aan de Universiteit Leiden ook drie dagen per week werkzaam bij de jeugdbescherming als gedragswetenschapper en onderzoeker.
Kennismakers Gerry van Bakel en Victor van der Horst in gesprek met Anouk Goemans en Merel Rem over onderzoek dat bijdraagt aan de toekomst van kwetsbare kinderen.
Uithuisplaatsing is geen licht onderwerp. Het idee roept algauw beelden op van politieagenten die een huilend kind uit de armen van moeder of vader trekken. Goemans wil dat beeld graag nuanceren. “In Nederland krijgen een half miljoen kinderen een vorm van jeugdhulp”, vertelt Goemans. “Jeugdbescherming is een specialistische vorm daarvan. En de uiterste maatregel die een kinderrechter kan opleggen is uithuisplaatsing.”
10.000
En dat gebeurt niet lichtvaardig. “Iedereen die in dit veld werkt, wil dat kinderen bij hun ouders opgroeien. Dat besef is de laatste jaren alleen maar sterker geworden. Alleen in hele uitzonderlijke gevallen besluit de rechter tot uithuisplaatsing. Maar dat zijn nog altijd wel 10.000 kinderen.”
In dat hele proces wil Goemans dat kinderen meer stem krijgen. “We gaan kijken wat een steunfiguur kan betekenen voor kinderen. Of dat helpt. En hoe je kinderen vertrouwen kunt geven. Als je je stem wil laten horen als kind, dan moet je er vertrouwen in hebben dat er iets met je stem gedaan wordt. Dat degene die dat vraagt, jouw belangen goed kan behartigen. Misschien lukt dat beter als jij dat samen met een steunfiguur kan doen.”
“In andere landen gebeurt dit al, zoals in Noorwegen en Duitsland. Dus daar gaan we ook naar kijken. Hoe doen ze dat daar. En daarnaast gaan we praten met ervaringsdeskundigen, jongeren die zelf met jeugdbescherming te maken hebben gehad, uit huis geplaatst zijn of iets dergelijks.”
Snijvlak
Voor dat onderzoek klopte Goemans aan bij het LUF Kinderfonds voor financiële ondersteuning. “Bij het 450-jarig bestaan van de universiteit willen we ook graag naar de toekomst kijken”, zegt Merel Rem, “en kinderen zijn die toekomst. Dus we zijn op zoek gegaan naar interessante onderwerpen. Wat zijn goede wetenschappers die echt iets kunnen bijdragen aan de toekomst van kwetsbare kinderen. En we hebben gekozen voor Goemans haar onderzoek omdat het zit op het snijvlak van pedagogiek en recht. En omdat uithuisplaatsing een onderwerp is dat nu heel erg speelt.”
Bijdragen
Er is dus steun van het LUF Kinderfonds, 450.000 euro voor drie onderzoeken. Maar dat geld moet nog wel (gedeeltelijk) opgehaald worden. En iedereen mag bijdragen. Dat kan via de website van LUF Kinderfonds.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907