Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh nam in januari het Leidse actieplan in ontvangst. (Afbeelding: Sleutelstad)

Forse stijging discriminatiemeldingen in Leidse regio

Het aantal meldingen van discriminatie in de regio Haaglanden en Hollands Midden, waar Leiden en omliggende gemeenten ook onder vallen, is in 2024 fors toegenomen. In vergelijking met 2023 steeg het aantal meldingen in de regio met maar liefst 181 procent: van 635 naar 1.787 meldingen. Ook de politie registreerde 22 procent meer discriminatie-incidenten dan in het jaar ervoor.

Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie 2024, die afgelopen week werd gepubliceerd in samenwerking met politie-eenheid Den Haag, Stichting iDb (Inclusie en Discriminatiebestrijding), Discriminatie.nl en het College voor de Rechten van de Mens. De Monitor Discriminatie biedt inzicht in de aard en omvang van discriminatiemeldingen. De publicatie verschijnt jaarlijks tegelijk met het landelijke rapport Discriminatiecijfers en andere regionale monitors.

Leiden en omgeving
In de regio Haaglanden en Hollands Midden kwam discriminatie vaker voor dan in andere delen van het land, vooral op niet-wettelijke gronden. Dat zijn manieren van discriminatie die volgens de wet niet specifiek zijn vastgesteld. Dat geldt bijvoorbeeld als een gebouw niet rolstoeltoegankelijk is vanwege een drempel of de afwezigheid van een lift, maar ook bij allerlei manieren van ongelijke behandeling in een café of restaurant.

Opvallend is dat er minder meldingen waren over discriminatie op basis van afkomst of seksuele voorkeur dan in de rest van het land. Landelijk werden bijvoorbeeld meer meldingen gedaan over antisemitisme en moslimdiscriminatie, dan in Leiden en omstreken.

Op landelijk niveau valt het toenemende aantal ‘collectieve meldingen’ op: meldingen die voortkomen uit maatschappelijke gebeurtenissen zoals mediacontroverses of uitspraken van politici. Alleen al in de regio Haaglanden en Hollands Midden leidden zes van zulke incidenten tot 468 meldingen bij Stichting iDb.

Landelijk pakket aan maatregelen
Vrijdag werd bekend gemaakt dat het kabinet heeft besloten het NCDR, het instituut Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, tot en met 2029 voort te zetten. De NCDR werkt momenteel aan het derde Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme: een meerjarig plan dat samen met verschillende ministeries wordt opgesteld. Omdat het opzetten van dit plan meerdere jaren in beslag zal nemen, blijft ook de NCDR langer actief.

Tegelijkertijd wil het kabinet de manier waarop de NCDR werkt, aanpassen. De NCDR moet vooral als onafhankelijk adviseur kunnen optreden en duidelijk los staan van het kabinet. Op die manier kan de NCDR makkelijker problemen aankaarten en meedenken, zonder zelf te beslissen over het beleid.

Naast het meerjarenprogramma worden er ook andere maatregelen genomen. Zo meldt het kabinet dat er gewerkt wordt aan kindvriendelijkere antidiscriminatievoorzieningen en komt er binnenkort een plan tegen online discriminatie.

Meldpunt
De forse stijging van het aantal meldingen, zowel landelijk als lokaal, is gedeeltelijk te verklaren door de lancering van het meldpunt Discriminatie.nl in januari vorig jaar. De lancering van dit meldpunt en de campagne die ter ondersteuning van de lancering is gevoerd, leidden tot een stevige toename van het aantal meldingen.

Ook in Leiden wordt de afgelopen jaren meer aandacht gegeven aan een meer uitgesproken anti-discriminatiebeleid. Via organisatie Leiden Inclusief, een initiatief van Stichting iDb, kunnen Leidse inwoners hun ervaringen delen en informatie inwinnen. Ook werd in Leiden onlangs een meldpunt voor onduidelijke taal geopend en is er een actieplan tegen discriminatie en racisme gepresenteerd.

Advertentie

Leiden Maatschappij Antidiscriminatiebeleid


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×