Er wordt in Leiden flink gebouwd, maar het is onvoldoende om de lange wachtlijsten weg te werken. (Foto: Chris de Waard)

Druk op sociale huurwoningen in Leiden en regio onverminderd hoog

Ondanks een toename in het aantal nieuwbouwwoningen en meer samenwerking tussen woningcorporaties, blijft de druk op de sociale huurmarkt in Leiden en omliggende gemeenten groot. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2024 van Huren in Holland Rijnland.

Er wordt zo weinig bijgebouwd dat het tekort aan huurwoningen het afgelopen jaar in Leiden en de Bollenstreek is opgelopen tot 11.000 woningen. Leiden valt op vanwege het lage aantal toewijzingen van huurwoningen aan mensen met een laag inkomen. Gemeenten als Hillegom en Noordwijk doen het beter, met relatief veel woningen in de sociale huursector.

In totaal stonden eind 2024 meer dan 158.000 mensen ingeschreven als woningzoekende in de regio, voor zowel de vrije huur als sociale huur. De concurrentie is hevig: op elke woningadvertentie kwamen gemiddeld 345 reacties binnen, ruim vijftig meer dan in 2023. De slaagkans voor het vinden van een woning is gedaald naar 7,3 procent. Voor jongeren tot 22 jaar ligt dit percentage nog lager: zij hebben slechts 2,8 procent kans op een succesvolle woningtoewijzing.

Onbereikbaar
Hoewel het aantal nieuwbouwwoningen in 2024 is gestegen naar 584, veelal duurzaam gebouwd, blijken deze woningen voor veel mensen onbereikbaar door de hoge huurprijs. In de regio moeten tot 2030 nog tienduizenden woningen worden gebouwd, waarvan minimaal een derde sociale huur. Dat blijkt voor gemeenten een lastige opgave: Wethouder Elfred Bus uit Oegstgeest liet eerder al weten dat het “sowieso niet haalbaar is” om in 2030 te voldoen aan de gemaakte afspraak om in dat jaar dertig procent sociale huurwoningen in het dorp te hebben. Hij benadrukt dat de gemeente er met veel energie naar toe zal werken, maar noemt de deadline van 2030 ‘niet reëel’.

Ook de gemeente Leiden tobt over het vinden van passende woningen voor de inwoners. Vorige week presenteerde Leidse wethouder Julius Terpstra nog een nieuwe visie waarin wonen, zorg en welzijn nauw op elkaar worden afgestemd. Bijzondere aandacht is er voor doelgroepen die extra steun nodig hebben op de woningmarkt, zoals ouderen, mensen met een lichamelijke beperking, dak- en thuisloze mensen, jongeren in een kwetsbare situatie en vluchtelingen. In het Leidse plan wordt het belang van goede samenwerking met corporaties benadrukt: een belangrijk onderdeel dat ook in de regionale rapportage tot uitdrukking komt.

Woningcorporaties slaan ook alarm: de aangekondigde landelijke huurbevriezing zal problemen volgens hen verergeren. Niet alleen in dit jaar, maar ook in de jaren daarna. Ook in Leiden heersen hier grote zorgen om. De corporaties stellen door de bevriezing minder mogelijkheden te hebben om te investeren in de bouw van nieuwe woningen. Ze geven aan wel plannen en locaties hebben om te bouwen, maar de productie van nieuwbouwwoningen zal de komen de komende jaren fors verminderen.

Samenwerkingsverband
‘Huren in Holland Rijnland’ is als samenwerkingsverband van de woningcorporaties in Holland Rijnland verantwoordelijk voor de uitvoering van de woonruimteverdeling in de regio. De regio Holland Rijnland bestaat uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.

Met de rapportage probeert de organisatie niet alleen inzicht te geven in de stand van zaken, maar wordt ook gezocht naar mogelijkheden om zelf te verbeteren. Komende maanden wordt niet alleen aandacht geschonken aan de bouw van nieuwe woningen, maar wordt ook een nieuwe visie op woonruimteverdeling ontwikkeld. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de inschrijfduur bij de corporaties, het loten bij woningtoewijzingen en het verbeteren van de doorstroming.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×