Een bedrag tussen de 1,2 miljoen en 7 miljoen euro per jaar. Dat is wat de gemeente volgens de Cultuurtafel Leiden extra in cultuur zou moeten steken. Dat pleidooi hield voorzitter Rutger Brouwer van de cultuurtafel donderdag in de vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen.
“Leiden geeft per inwoner zo’n 70 euro per jaar aan cultuur uit, terwijl steden van ongeveer gelijke omvang van Leiden gemiddeld op 79 euro zitten”, vertelt Brouwer. “Er gaan structureel miljoenen euro’s te weinig naar cultuur vergeleken met soortgelijke steden. Deze onderfinanciering, gekoppeld aan een sterk overvraagde subsidiepot, gaat leiden tot een aanzienlijke kaalslag onder Leidse culturele organisaties.”
Volgens de Cultuurtafel, een samenwerkingsverband van zo’n vijftien culturele organisaties in Leiden, steekt de gemeente Leiden minimaal 1,2 miljoen euro per jaar te weinig in cultuur om op een vergelijkbaar niveau te komen met andere Nederlandse steden. Wanneer Leiden zich zou willen meten met steden met een uitgesproken cultureel profiel, zoals Haarlem of Arnhem, loopt het tekort zelfs op tot een structurele 7 miljoen euro per jaar. Daar wordt namelijk 140 euro per inwoner aan cultuur besteed. De cijfers zijn recent naar boven gekomen na een grondige analyse door de Cultuurtafel Leiden.
Lobby
Hoewel de relatie met de gemeente en cultuurwethouder Van Delft door Brouwer als positief wordt omschreven, er zijn bijvoorbeeld belangrijke huisvestingsproblemen opgelost, is het volgens hem nu tijd voor de volgende stap: meer geld voor ‘levende cultuur’, makers, broedplaatsen en programmeringsbudgetten.
“Er was misschien altijd al het gevoel dat er te weinig geïnvesteerd wordt, maar nu hebben we dat ook één op één op papier. De focus ligt nu op een lobby richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 om de benodigde gelden structureel omhoog te krijgen. “Minimaal met die 1,2 miljoen per jaar en er zit in principe geen maximum aan,” stelt Brouwer.
Subsidiesysteem
Naast de volgens de sector structurele onderfinanciering, baart ook het recent ingevoerde subsidiesysteem zorgen. Hoewel de Cultuurtafel erkent dat het proces redelijk is verlopen, was de implementatie wel erg snel. Voor de pot ‘overig’, waar veel kleinere organisaties van afhankelijk zijn, was circa 600.000 euro beschikbaar. De aangevraagde bedragen vanuit de sector blijken zo’n anderhalf miljoen euro te bedragen.
Brouwer houdt er rekening mee dat van de 31 organisaties die een aanvraag hebben ingediend, er een stuk of 10 buiten de boot zullen vallen. “Dat betekent dat ze niets of te weinig subsidie ontvangen om hun activiteiten voort te zetten. Dat zou leiden tot een enorme kaalslag in het Leidse culturele landschap.”
Uitslag
De spanning stijgt in de sector. aanstaande woensdag komt de onafhankelijke subsidiecommissie met hun advies aan het college van B&W. Dat neemt dan tot september de tijd om zichj erover te buigen. Dan wordt er een definitief besluit genomen over de subsidietoekenningen. Het is nog onduidelijk welke organisaties wel of geen subsidie zullen ontvangen, en of bestaande culturele instellingen hierdoor in de problemen zullen komen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907