Op de publieke tribune werd flink gemord door omwonenden en ook de raadsleden hadden het duidelijk moeilijk, toch werd het nieuwbouwplan Jan Evertsenlaan donderdagavond unaniem aangenomen. “Met pijn in het hart maar we hebben de woningen hard nodig!”, aldus de raad.
Er wordt al sinds 2018 over het project gesproken. Omwonenden protesteerden tegen een gezondheidscentrum van 1200 m2 en de vestiging van een apotheek. Het plan werd daarop stil gelegd en in 2022 weer opgepakt. Een nieuwe start, aldus het college dat gesprekken voerde met een klankboordgroep van omwonenden. De omvang van het gezondheidscentrum werd teruggebracht naar 900 m2 en de apotheek geschrapt.
In mei 2023 stelde de raad de kaders vast, onder andere ‘groen moet groen blijven’. Maar de toen aangenomen motie kon volgens het college niet uitgevoerd worden. Bovendien was inmiddels de woonvisie aangenomen met de regel dat in nieuwe projecten 30% sociaal, 35% middenhuur en de rest vrije vestiging woningen moeten zijn. “Dat maakte het voor de Jan Evertsenlaan noodzakelijk om meer woningen te bouwen om het project financieel mogelijk te maken”, aldus wethouder Hans van der Elst.
Zestien meter
Maar nu ligt er een uitwerkingsplan voor een gezondheidscentrum met daarboven op vier verdiepingen met zo’n 40 woningen, 16 meter hoog in plaats van de aangekondigde 8 meter. Seniorenwoningen die door de projectontwikkelaar toegewezen worden waarbij Voorschotense senioren die een eengezinswoning achterlaten, voorrang krijgen. Bovendien verdwijnt er nog steeds veel groen, dat alleen wordt gecompenseerd wordt door sedumdaken. De participatie met omwonenden liet te wensen over, zij voelden zich niet gehoord, en ook de raad was niet geïnformeerd over de nieuwe plannen. Althans niet tijdig, volgens PvdA voorman Arnold Posthuma. “Wanneer wist u dit en waarom bent u niet naar ons toegekomen?” Jolien Schroot van D66 vond het jammer dat er ook nu weer geen woningen voor jongeren beschikbaar komen. Een door de PvdA ingediend amendement om de woningen ook voor jongeren en starters beschikbaar te stellen haalde het niet.
Uitgangspunten
Volgens wethouder Van der Elst heeft de gemeente de omwonenden wel degelijk serieus genomen. “Ze zijn meegenomen in het traject via de klankboordgroep, maar we wisten dat het moeilijk zou worden. Tijdens de herstart in 2022 hebben we al aangegeven dat we, gezien alle tegenstrijdige belangen, niet iedereen tevreden kunnen stellen.” Hij bestreed dat de raad in 2023 kaders had gesteld. “Het waren uitgangspunten.”
Speeltuin
Ook vond de wethouder dat de sedumdaken wel degelijk onder groencompensatie vallen. “Het draagt bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit maar ja je kunt er niet je hond uitlaten. We hebben destijds ook niet afgesproken dat groencompensatie op maaiveldniveau zou zijn.” Van der Elst is op verzoek van de raad wel met de projectontwikkelaar gaan praten. Het resultaat is dat er 73 m2 groen bijkomt. “En dat was het maximaal haalbare.” Bovendien wil de ontwikkelaar een ton neerleggen voor de speeltuin. De wethouder erkende dat de gemeente wellicht beter had moeten uitleggen hoe de groencompensatie gerealiseerd zou worden.
Parkeerplaatsen
GroenLinks kwam bij monde van Conny van der Krogt met een amendement om parkeerplaatsen te salderen. “We willen het aantal parkeerplaatsen verminderen om meer groen te behouden. De maximum parkeerdruk in de parkeervisie is 85%, daar zit Noord-Hofland flink onder, het kan dus.” Na een schorsing werd het amendement aangepast in een ‘inspanningsverplichting.’ “Als het lukt, komt er toch weer 50 m2 groen bij. Gecombineerd met de 73 m2 die de projectontwikkelaar onlangs heeft toegezegd, hebben we toch iets kunnen redden”, aldus Jolien Schroot van D66.
Vervolgtraject
De raad had het er moeilijk mee. “We moeten bouwen, voor jongeren, voor ouderen, en niet in de buitengebieden, dat kan alleen maar als je de hoogte in gaat”, verwoordde SP voorman Erik Maassen het. “Geen gemakkelijke keuze”, vond ook Bart van Horck van het CDA. “Maar we moeten door. Het is wel belangrijk dat de bewoners in het vervolgtraject wel goed meegenomen worden.”
Teleurstellend
“En we blijven zeker praten”, zegt Marcel Vink van de Klankboordgroep. “Maar dit is wel een teleurstellend besluit. Onze opdracht als klankboordgroep was om te onderzoeken of er gebouwd kan worden en nu ligt er een uitwerkingsplan. Deze nieuwbouw is hoger dan alle andere gebouwen en men vindt dat maar gewoon want er moet een vierde verdieping op ten faveure van de projectontwikkelaar. Het past niet en dat is zuur, dat los je niet op met een paar plantjes. Het gaat over de leefbaarheid in de buurt.” Na de vakantie gaat de klankboordgroep met de gemeente in gesprek. “Als je dat niet doet, raak je alles kwijt!”
Het gemor op de publieke tribune bleef totdat burgemeester Stemerdink ingreep. “Dit is niet de bedoeling.” Enkele omwonenden verlieten daarop de zaal. Zwaar teleurgesteld want de flat komt er, met pijn in het hart van de raadsleden die wel allemaal waardering uitspraken voor de inzet van de omwonenden.
Maatschappij Politiek VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907