Ondertekening van de overeenkomst door Reinier van de Wal, bestuurslid SCOL en Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur mboRijnland. (Foto: mboRijnland)

mboRijnland en SCOL willen overstap naar mbo makkelijker maken

Onderwijsinstelling mboRijnland en SCOL Leiden gaan intensiever samenwerken om de overstap van het vmbo en de havo naar het mbo makkelijker te maken voor leerlingen in de regio Leiden. Ter bevestiging tekenden de twee onderwijsinstellingen op vrijdag 4 juli de samenwerkingsovereenkomst Doorlopende leerlijnen.

Om leerlingen in de regio beter te laten doorstromen onderzoeken mboRijnland en SCOL sinds dit schooljaar (2024-2025) samen hoe ze leerlingen beter kunnen begeleiden. Dit doen ze door het onderwijs beter op elkaar af te stemmen en leerlingen eerder kennis te laten maken met mbo-opleidingen. Waar mogelijk mondt dit uit in doorlopende leerroutes tussen verschillende niveaus en opleidingsrichtingen. Ook de havo wordt hierin meegenomen met een praktijkgericht programma.

SCOL is de afkorting van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Onder SCOL vallen het Bonaventura, Beroepscollege Leystede, het Visser ’t Hooft Lyceum en vijftien rooms-katholieke en protestants-christelijke basisscholen in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude.

Routes
Met deze samenwerking willen de scholen diverse punten aankaarten. Zo willen ze onder andere jongeren helpen om de kans op het behalen van een diploma te vergroten. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het creëren van meerdere routes voor jongeren richting het hbo. Marianne Molsbergen, programmamanager Doorlopende leerlijnen mboRijnland, is enthousiast over de samenwerking: “Praktijkgericht onderwijs zoekt elkaar steeds vaker op. Het brengt beroepsbeeld en vervolgopleidingen dichter bij de leerling en de student. En dat is pure winst, voor alle betrokkenen, inclusief de samenleving.”

Oriëntatie
Om zich te oriënteren op de diverse mogelijkheden die het mbo te bieden heeft, hebben leerlingen van het vmbo recent meegedaan aan een mbo-oriëntatiecarrousel. Tijdens deze dag maakten ze kennis met verschillende richtingen zoals Sport, Economie & Management en Techniek. Ook wordt gewerkt aan een speciaal traject voor havisten die in hun vierde jaar of examenjaar vastlopen. Met een afgeronde havo 3 of vmbo-tl kunnen zij halverwege het leerjaar havo 4 overstappen naar het mbo. Tussen oktober en december krijgen zij de kans om zich eerst te oriënteren op een mbo-opleiding.

Esther Pruijn-Oudshoorn, directeur van het Visser ’t Hooft Lyceum benoemt de belangen van deze samenwerking: “Samen zorgen we ervoor dat er geen jongeren tussen wal en schip vallen. En dat jongeren weer perspectief zien.”

Landelijke plannen
Op de middellange termijn willen mboRijnland en SCOL een doorlopende leerroute opzetten waarin praktijkgericht leren centraal staat. Een voorbeeld hiervan is een leerroute van vmbo-tl met LO2 (lichamelijke opvoeding) naar een mbo-opleiding Sport & Bewegen. Daarnaast is een geïntegreerde leerroute van vmbo-basis rechtstreeks doorlopend naar een mbo niveau 2 diploma in voorbereiding. Deze samenwerking past goed binnen de landelijke plannen voor doorlopende leerroutes tussen vmbo, havo en mbo.

Door beter samen te werken in de regio kunnen scholen en werkgevers zorgen voor goed beroepsonderwijs dat aansluit op wat de arbeidsmarkt vraagt. Zo krijgen jongeren de kans om zich goed voor te bereiden op hun toekomst.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×