Leids vastgoedbeleid mogelijk minder zakelijk

Het is alweer ruim elf jaar geleden dat de gemeente Leiden de bezem haalde door haar vastgoedportefeuille. In 2014 werd namelijk het ‘beleidskader vastgoed’ aangenomen. Dat werd toen gezien als een noodzakelijke stap in een tijd waarin de vastgoedportefeuille van de gemeente diep in het rood dook. Een jaarlijks miljoenentekort, met onderhoudskosten die de huurinkomsten ver overstegen, dwong de gemeente tot actie.

“We hadden toen veel panden in bezit, meer dan vierhonderd, die niet allemaal een duidelijk doel hadden. Daarvan zijn er de afgelopen jaren veel verkocht. De 156 panden die de gemeente nu nog bezit worden voor een deel verhuurd aan instellingen die het beleid van de gemeente ondersteunen”, legt wethouder Yvonne van Delft uit. “Maar er zitten ook objecten bij die je niet kunt verhuren, zoals poorten en fonteinen.”

Wethouder Yvonne van Delft wil het gemeentelijke vastgoedbeleid na elf jaar bijsturen. Het mag wel wat minder zakelijk.

Marktconforme huren
Een strak en zakelijk beleid waarbij de rollen helder werden verdeeld zorgt er inmiddels voor dat de huurinkomsten veel beter in verhouding zijn met de kosten die de gemeente aan de panden heeft. Wel is het beleid teveel doorgeslagen, vindt Van Delft. “Ik hoop dat we dat kunnen bijstellen, zodat we wat meer in het midden uitkomen.” Die zakelijke verhuur door de gemeentelijke afdeling vastgoed zorgt voor marktconforme huren, die deels of helemaal via subsidies worden teruggegeven aan bijvoorbeeld culturele partijen die in de panden zitten. “Dat klinkt ingewikkeld,” erkent Van Delft, “maar het maakt wel duidelijk wat je aan subsidie verleent.”

Chronisch tekort
Nu, ruim tien jaar later, is het tijd voor een evaluatie van het in 2014 vastgestelde beleid. “De oorspronkelijke beleidsdoelen zijn voor een groot deel bereikt”, constateert de wethouder. “Maar de wereld om ons heen is in de afgelopen tien jaar best wel veranderd. “We zien dat er een chronisch tekort is aan plekken voor allerlei instellingen. Onze stad is veel voller geworden.”

Zakelijke benadering
Deze veranderde realiteit vraagt om een nieuw gesprek met de gemeenteraad. Dat volgt na de zomer. “Is de puur zakelijke benadering nog steeds de juiste weg, of moet er meer gekeken worden naar de functionaliteit van de panden. En hoe kunnen we partijen die wij belangrijk vinden zo goed mogelijk ondersteunen. Bijvoorbeeld door ze de kans te geven om van ons te huren.”

Van Delft denkt niet dat er de afgelopen jaren per se teveel panden zijn verkocht. Dat er ruimtegebrek is, kan in haar ogen ook worden opgelost door een efficiëntieslag. “Het uitgangspunt moet zijn hoe je panden zoveel mogelijk kunt gebruiken met zoveel mogelijk partijen en dus ook door de samenwerking te stimuleren. Zo doen we dat nu bijvoorbeeld ook bij de plannen voor een nieuwe muziekschool.”

Voor huurders betekent dit op dit moment nog geen directe veranderingen, maar de wethouder hoopt dat zaken in de toekomst makkelijker worden. “Het lijkt nu net alsof we als gemeente twee partijen zijn. We geven subsidie en we zijn huurbaas. Wat mij betreft zou dat wel wat dichter bij elkaar mogen komen te liggen, want we zijn tenslotte één gemeente.”

Groenesteeg en Pieterskerkgracht
Van de oorspronkelijke lijst met te verkopen panden uit 2014 stonden er nu nog twee op. In de Groenesteeg en de Pieterskerkgracht. Die worden allebei verhuurd aan sportscholen en dat blijft voorlopig zo. “We hebben ze van de lijst gehaald en gaan ze niet meer verkopen. Er komt nieuw beleid aan, dus laten we eerst maar eens kijken hoe dat precies uitpakt.”

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Afstoten sportaccommodaties


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×