(Foto's: Chris de Waard)

Afstoten sportaccommodaties door gemeente Leiden onzeker

Het is onduidelijk of de gemeente Leiden de gebouwen nog steeds wil afstoten die door een aantal Leidse sportverenigingen worden gehuurd. Het gaat om de monumentale gymzaal aan de Pieterskerkgracht waar Taekwondo Vereniging Leiden van Gerard van den Berg zit en de locatie aan de Groenesteeg waar LKV de Spartaan, Jurojin en Budokan hun onderkomen hebben.

De panden moeten begin 2024 worden verlaten, maar geen van de verenigingen heeft ooit meer iets gehoord over een naderende huuropzegging. Ook Sleutelstad vraagt al maanden tevergeefs bij de gemeente Leiden om opheldering over het afstoten van de panden.

In 2016 besloot de gemeenteraad om de panden af te stoten. Het beheer en onderhoud kost meer dan de gemeente binnenkrijgt uit de huuropbrengst en door de panden van de hand te doen, wilde Leiden jaarlijks ruim drie ton besparen. De clubs kregen toen een termijn van zeven jaar om iets anders te vinden en die periode loopt volgend jaar af.

Ook de 3 Octoberhal maakte destijds deel uit van het lijstje af te stoten of te slopen panden, net als het voormalige onderkomen van Gympsort Leiden aan de Brahmslaan. Alleen voor die laatste locatie zijn de plannen uitgevoerd. Gymsport Leiden ging naar de Drie Octoberhal en zit daar sindsdien tijdelijk. Aan de Brahmslaan staat sinds vorig jaar een rijtje houten nieuwbouwappartementen.

De gemeente ging er lang van uit dat de Leidse gymnasten in het nieuwe Sportcomplex 1574 een plek zouden krijgen. Inmiddels is duidelijk dat dat niet doorgaat. Gymsport Leiden brengt de activiteiten die nu nog in de 3 Octoberhal plaatsvinden vrijwel zeker onder in de Turnhal aan het Broekplein in de Merenwijk en in de sportzaal naast zwembad De Zijl. Een gymzaal een verderop, in de Corantijnstraat, zou mogelijk als clubhuis kunnen gaan dienen voor de gymnastiekvereniging.

Einde
Gerard van den Berg laat aan Sleutelstad weten eerst lange tijd niets over de plannen gehoord te hebben. De gemeente kende de bestaande hoofdgebruikers in 2016 het recht van eerste koop toe. Interesse om het gebouw te kopen heeft Van den Berg echter vooralsnog niet. “Ik ben er wel mee bezig geweest, want ik ben altijd op zoek naar manieren om de Taekwondo sport voor Leiden te behouden, zoals ik dat al 45 jaar doe. Maar met de vereniging krijg ik de financiering voor het kopen van het pand niet rond. Dan zou de contributie met vijfhonderd procent omhoog moeten en dat zou dan dus het einde betekenen voor Taekwondo Vereniging Leiden.”

Als Van den Berg het pand aan de Pieterskerkgracht volgens jaar echt zou moeten verlaten, dan heeft de club sowieso een probleem. “Er is een schreeuwend tekort aan gymzalen in Leiden en de gemeente heeft geen andere plek voor ons.”

Ook bij de Spartaan is het sinds het besluit uit 2017 oorverdovend stil gebleven. “Aad van der Luit is destijds nog langsgekomen om uit te leggen wat er zou gaan gebeuren, maar als nu zou blijken dat we er begin volgend jaar uit moeten, dan kan de gemeente een rechtszaak verwachten”, zegt Jeanette van ’t Riet die de dagelijkse leiding van het familiebedrijf heeft overgenomen van vader Dirk. “Het loopt hartstikke goed en we willen hier niet weg. Bovendien hebben we de afgelopen tijd ook flink geïnvesteerd in het pand.”

Voor de betreffende panden geldt sowieso dat ze verduurzaamd moeten worden. Daar is de afgelopen jaren niets aan gedaan door de gemeente, omdat ze toch verkocht zouden worden. Als dat toch niet gebeurt, moet er wel een inhaalslag gemaakt worden. “En dan willen we ook graag zonnepanelen op het dak leggen”, zegt Van ’t Riet van de Spartaan. Dat hebben we al eerder gevraagd aan de gemeente.”

  • Pieterskerkgracht
    Pieterskerkgracht
  • Groenesteeg
    Groenesteeg
  • Groenesteeg
    Groenesteeg
  • Groenesteeg
    Groenesteeg
  • 3 Octoberhal
    3 Octoberhal
Leiden Politiek Sport Afstoten sportaccommodaties


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×