Groep 7 van de Prins Willem Alexanderschool in Leiderdorp heeft hun verkeersplannen voor de Vronkenlaan gepresenteerd aan verkeerswethouder Gebke van Gaal. Als het aan de leerlingen ligt kan de weg, die vlak langs hun schoolgebouw loopt, nog een stuk veiliger worden.
Voor het project observeerde de leerlingen de verkeerssituatie op de Vronkenlaan en het kruispunt met de Van der Marckstraat. In groepjes wertken zij daarna een creatieve verbeterplannen, die gepresenteerd werden aan wethouder Van Gaal. Daar was zij zelfs zo over te spreken, dat ze de volledige klas heeft uigenodigd om de presentatie volgend jaar opnieuw te komen geven op het gemeentehuis.
Wethouder Gebke van Gaal is erg blij met de ideeën en betrokkenheid van de leerlingen.
Maatregelen
De Vronkenlaan heeft ook volgens Van Gaal extra maatregelen nodig om het een veiligere weg te maken. De leerlingen van groep 7 weten daar wel raad mee. Als het aan hen ligt moet de wegversmalling bij de Van der Marckstraat worden verwijderd en komen er meer haaientanden op de Vronkenlaan, net als een extra zebrapad. “Het is nu heel gevaarlijk en niet duidelijk wie voorrang heeft. Dan gebeuren er snel ongelukken”, vertelt een van de leerlingen. Daarnaast moeten er volgens de leerlingen drempels komen, een duidelijk fietspad én dertig kilometer per uur. De ideeën werden ondersteund door kleurrijke, verkeerstechnische tekeningen van elk groepje.
Zaya en Jilaisha uit groep 7 zitten vol ideeën voor een veiligere Vronkenlaan.
“Ik vind jullie ideeën allemaal zo knap”, vertelt Van Gaal. Gelukkig komen een goed aantal wensen van de leerlingen als snel in vervulling. Tijdens de zomervakantie zal de Vronkenlaan namelijk opnieuw worden geasfalteerd, waarna ook rode fietsstroken worden aangelegd. Rond de herfstvakantie komt er ook een extra zebrapad en wordt 30 kilometer per uur op de hele weg ingevoerd.
Proef
Het onderzoeken van de veiligheid op de Vronkenlaan was een proef voor de ‘maatschappelijke schooldag’, een nieuw concept waarvan later dit jaar een officiële pilot wordt gestart in Leiden en Leiderdorp. Bij de maatschappelijke schooldag krijgen leerlingen 7 weken lang, één keer per week een thema begeleider voor de klas. De klas werkt dan met deze begeleider aan een maatschappelijk project, zoals de veiligheid in de wijk. De echte leraar heeft dan de tijd om te werken aan de overige lesvoorbereidingen of administratieve taken. Het is dus ook een middel om het lerarentekort te bestrijden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907