Tijdens de vorige periode van grote hitte, zorgde de brandweer voor verkoeling met een waterfestijn bij de Buitenhoflaan. (Foto: Regio15)

Leiderdorps hitteplan helpt inwoners bij extreme hitte

Door klimaatverandering komen warme en extreem hete dagen steeds vaker voor. Hete dagen brengen risico’s met zich mee voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen, en mensen met een kwetsbare gezondheid. De gemeente Leiderdorp heeft daarom een eigen hitteplan opgesteld.

Dat lokale hitteplan bestaat uit een communicatieplan dat de gemeente en haar partners helpt om tijdig en effectief te reageren op periodes van (extreme) hitte. Daarnaast werkt de gemeente aan voldoende groen, watertappunten en schaduwrijke plekken.

Hittegolf
In een lokaal hitteplan staat wat kwetsbare groepen kunnen doen bij hitte. Sinds 2007 bestaat het Nationaal Hitteplan, dat waarschuwt wanneer er aanhoudende hitteperiodes aankomen. Het gemeentelijke hitteplan treedt voortaan op datzelfde moment in werking. De gemeente ontwikkelde het met partners als de GGD, welzijnsorganisaties, zorginstellingen,  vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Samen vormen zij een lokaal netwerk dat snel kan schakelen bij een hittegolf.

Via gerichte communicatie wil de gemeente het besef onder inwoners vergroten als de temperaturen tot gevaarlijke hoogte voor kwetsbare groepen stijgen. Ook worden mensen die tot risicogroepen behoren waar nodig geholpen. “Door deze samenwerking vast te leggen in een plan, gaan we van losstaande acties naar een onderling afgestemde aanpak. Zo kunnen we samen beter zorgen voor kwetsbare inwoners bij hitte”, aldus de gemeente Leiderdorp.

Waarschuwingsmail
Zodra het RIVM het Nationaal Hitteplan in laat gaan, stuurt de GGD aan betrokken organisaties een waarschuwingsmail. Inwoners, zorgprofessionals en (maatschappelijke) organisaties kunnen zich op www.ggdhm.nl/hitte-berichten ook individueel aanmelden voor deze mailing. “Door gezamenlijk én op tijd de juiste maatregelen te nemen, helpen we de kwetsbare groepen bij extreme hitte. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen bij aanhoudende hitte alle hulp goed gebruiken”, zegt wethouder Daan Binnendijk (Gezondheid).

Hittestress
Door de buitenruimte in te richten op het tegengaan van hittestress, werkt de gemeente aan het tegengaan daarvan. “Dat doen we door meer schaduwrijke plekken met veel groen aan te leggen. Dat geeft direct een verkoelend effect”, zegt wethouder Gebke van Gaal. “Ook bieden we mogelijkheden voor isolatie in huis, en zorgen we ervoor dat een warmtenet ook kan verkoelen.”

Tegelwippen
De gemeente heeft ook nog een oproep voor de inwoners. “Natuurlijk helpt het wanneer Leiderdorpers hun tuinen en balkons verder vergroenen. Tegel eruit, plantje erin. Dat helpt voor ons allemaal: in gezondheid, humeur, en het tegengaan van (kansen)ongelijkheid.”

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×