Scholier overleden aan nekkramp, twee anderen nog in LUMC

Een 17-jarige jongen uit Hazerswoude-dorp is in de nacht van vrijdag op zaterdag in het LUMC in Leiden overleden aan hersenvliesontsteking. Volgens de GGD was hij besmet met de meningokokkenbacterie. Een 13-jarige plaatsgenoot van het slachtoffer en een jongen uit Warmond liggen nog in het LUMC. De twee jongens uit Hazerswoude bezochten vorige week een jongerencentrum in Hazerswoude. Uit voorzorg kregen zo`n 160 andere bezoekers antibiotica uitgereikt. Ook de directe familieleden kregen antibiotica.

De GGD Zuid-Holland Noord krijgt tientallen telefoontjes van verontruste ouders per dag. Volgens een arts van de GGD is er geen enkele aanwijzing dat er een verband tussen de gevallen in Hazerswoude en Warmond bestaat. Grootschalige vaccinatie zou daarom niet nodig zijn. Het is nog niet bekend of de jongens de b- of de c-variant van de meningokokkenziekte hebben. Alleen tegen de c-variant bestaat een vaccin. Na een explosie van de ziekte in Rosmalen en de Bommelerwaard is inmiddels besloten om de vaccinatie tegen het type C in het rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Daarbij wordt iedereen tot 19 jaar ingeënt.

Advertentie

Leiden meningokokken nekkramp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×