Valkbrug ernstig aangetast, gemeente legt noodbrug aan

De Valkbrug bij het Schuttersveld is vanaf aanstaande maandag alleen nog open voor ‘normaal’ verkeer. De constructie van de brug is zodanig aangetast, dat het niet verantwoord is dat er nog zware vrachtwagens en bussen over rijden. De komende maanden wordt het zware verkeer tijdelijk omgeleid, terwijl de gemeente een noodbrug aanlegt.

Onderzoek van de gemeente heeft uitgewezen dat de constructie van de Valkbrug is aangetast. Het blijkt dat de huidige verkeersbelasting ontoelaatbaar is. De brug is alleen nog geschikt voor ‘normaal’ stadsverkeer. Omdat de vervanging van de Valkbrug pas op zijn vroegst in 2005 is te realiseren, heeft de gemeente tijdelijke maatregelen genomen om de veiligheid van het verkeer te waarborgen. Omleiding zwaar transport Eerste stap is het weren van alle zware transporten (boven de 7,5 ton) per aanstaande maandag 15 april. Dat betekent dat vrachtwagens en touringcars niet meer de gewone route kunnen volgen, maar tijdelijk worden omgeleid: – vanaf de Plesmanlaan: via de Stationstunnel, Schipholweg, Willem de Zwijgerlaan, Kooilaan, Herensingel en Oude Herengracht naar de Langegracht; – vanaf de Rijnsburgerweg: linksaf Dellaertweg, Schipholweg, Willem de Zwijgerlaan, Kooilaan, Herensingel en Oude Herengracht naar de Langegracht; – Komende vanaf de Hooigracht/Klokpoort: rechtsaf Langegracht, Oude Herengracht, Herensingel, Kooilaan en Willem de Zwijgerlaan. Van vanaf de Schipholweg worden de omleidingen aangegeven. In de loop van volgende week worden ook hoogte detectieportalen (3,5 meter) geplaatst bij de Valkbrug. Touringcars naar Schuttersveld Het Schuttersveld blijft bereikbaar, maar niet als doorgaande route voor zwaar verkeer. De parkeerplaatsen voor touringcars bij molen De Valk worden daarom tijdelijk verplaatst naar het Schuttersveld. De omgeving Nieuwe Beestenmarkt en Lammermarkt is voor zwaar verkeer alleen bereikbaar via de Langegracht. De omleiding geldt ook voor de hulpverleningsdiensten. Noodbrug De omleiding is een tijdelijke maatregel voor maximaal vier maanden. In deze periode wordt een noodbrug aangebracht. Het aanleggen van een noodbrug is de meest praktische oplossing, omdat het versterken van de bestaande brug geen zekerheid biedt. De complexe constructie is te ernstig aangetast en zal voor aanpassingen blijven zorgen. In de tussentijd wordt de brug wekelijks geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat het normale stadsverkeer wel gebruik kan blijven maken van de Valkbrug. De gemeente wil op zo kort mogelijke termijn beginnen met de aanleg van de noodbrug.

Advertentie

Leiden valkbrug


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×