Een impressie van de Lammermarkt zoals die er uit moet zien als op Koningsdag 2017 Armin van Buuren op het groene cultuur- en evenementenplein zijn set draait.

Plannen inrichting Lammermarkt gepresenteerd

Als over een jaar de werkzaamheden aan de ondergrondse parkeergarage onder de Lammermarkt zijn afgerond, gaat de gemeente direct aan de slag met de inrichting van het plein dat dan ontstaat. “Het wordt hier 60 procent groen en daarmee is het groener dan het hier ooit is geweest”, zegt wethouder Paul Laudy. Tussen de middag presenteerde hij de ontwerpen voor zowel de Lammermarkt zelf, de Nieuwe Beestenmarkt en de nieuwe Valkbrug.

Wethouder Laudy vertelt aan Chris de Waard wat er precies gaat gebeuren met de Lammermarkt en omgeving als de parkeergarage over een jaar klaar is.

De Lammermarkt wordt ingericht als groen evenementenplein. Met natuurstenen zitjes, bedriegertjes – dat zijn fonteintjes zoals ook de Beestenmarkt die heeft – en veel gras. Voor een deel wordt het gras op een speciale verharde ondergrond gelegd met matjes waar de wortels zich goed kunnen hechten. Gewapend gras heet dat. Op die manier wordt het bij evenementen niet vertrapt. Ook wordt het plein groter doordat de hekken en bosschages rond molen De Valk verdwijnen. De molen komt daardoor als het waren op het plein te staan.

Chris de Waard in gesprek met Centrummanager Erwin Roodhart die erg enthousiast is over alle ontwikkelingen rond het cultuurkwartier.

Tussen de Lammermarkt en de Turfmarkt ligt de Nieuwe Beestenmarkt. Ook die wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht. Terrassen, een brede stoep, een strook voor fietsparkeren en laden lossen en een nieuwe weg waar in twee richtingen bussen kunnen rijden. Dat gaat niet nu al gebeuren, maar de gemeente studeert ook op de herinrichting van de Turfmarkt richting Breestraat waar de bussen dan in twee richtingen zouden kunnen gaan rijden in plaats van via de Stationsweg en de Steenstraat. die zouden dan busvrij gemaakt kunnen worden, waardoor het plein van de Beestenmarkt door kan lopen tot de gevelrand van de Steenstraat. Het plein krijgt op die manier een extra wand.

Een derde en laatste onderdeel van de vandaag gepresenteerde plannen is het vervangen van de Valkbrug. Die komt ook letterlijk aan het eind van de herinrichting, want die werkzaamheden moeten samenvallen met de aanpak van het Schuttersveld dat deel uitmaakt van de centrumroute waar Leiden toe heeft besloten. Daarbij worden ook de Langegracht en de Hooigracht tot aan de Lammenschansweg opnieuw ingericht.

valkbrug34.jpg

De huidige Valkbrug is een noodbrug. Die werd in 2002 ’tijdelijk’ neergelegd toen bleek dat vervangen van de oude brug geen uitstel meer duldde. De noodbrug werd hoger dan de oude brug waardoor er een vaarroute ontstond tussen Leiden en de Kagerplassen. Voor die tijd konden veel boten en sloepjes niet onder de brug door.

De nieuwe brug krijgt, net als de Molenwerf die door het Lammermarktpark blijft lopen, verschillende losse rijbanen en fietspaden.

Ook aan de randen van de Lammermarkt wordt de komende jaren hard gewerkt. Het vernieuwde Kijkhuis krijgt er een plek en de uitbreiding van De Lakenhal gaat later dit jaar van start, Net om de hoek krijgt het pand Marktsteeg 10 ook een culturele invulling. Oud-cultuurmakelaar Michaël Roumen wil er zijn intrek nemen met zijn managementbureau. Hij heeft onder meer de Leidse schilder Casper Faassen en schrijver-dichter Ilja Leonard Pfeijffer onder zijn hoede.

Cultuur Economie Leiden Politiek Parkeergarage Lammermarkt valkbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×