Strenge selectie bij burgemeesterskandidaat

Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft donderdagavond een strenge selectieprocudure aangekondigd voor de nieuwe Leidse burgemeester. Aanstaande maandag wordt de vacature officieel opengesteld en wordt een advertentie in de Staatscourant geplaatst. Uit de sollicitanten zal Franssen een strenge selectie maken op basis van kwaliteit. Politieke kleur speelt daarbij geen rol. Alleen `benoembare` kandidaten zullen worden voorgedragen aan de vertrouwenscommissie. Franssen drukte de raad verder op het hart toch vooral geen voorkeur uit te spreken voor één van de twee kandidaten die uiteindelijk overblijven. “Er is voor een referendum gekozen, dus elke uitgesproken voorkeur legt al op voorhand een hypotheek op de uitslag”. “Houdt uw kaken op elkaar”, was het dringende advies van de Commissaris van de Koningin.

Het CDA wilde nog weten wat er gebeurt als, zoals die partij vreest, de minimaal vereiste opkomst van 30% bij het burgemeestersreferendum niet wordt gehaald. De raad moet dan zelf een keuze maken uit de twee kandidaten, aldus Franssen. “De twee aspirant-burgemeesters die aan het referendum meedoen, zijn immers de twee beste kandidaten”. De Leidse gemeenteraad moet voorafgaand aan het referendum duidelijk aangeven of de uitslag ook zal worden gerespecteerd (dat is de raad niet verplicht, red.). Franssen vond dat men die uitslag inderdaad moet respecteren. Staatsrechtelijk kan de Kroon dan nog roet in het eten gooien door een andere burgemeester te benoemen. Franssen: “Als de procedures zorgvuldig worden gevolgd, is het eigenlijk uitgesloten dat dat gebeurt”.

Advertentie

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×