Gekozen burgemeester krijgt scherp profiel

“Een burgemeester die door de burger wordt gekozen, moet een zwaargewicht zijn. De gekozen burgemeester is iemand met een scherp bestuurlijk en politiek profiel.” Het kabinet wil nog dit jaar met plannen hiervoor komen. Begin september liet Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, zich ook over de Leidse situatie al in soortgelijke bewoordingen uit, zei het dat hij de politieke kleur van de nieuwe Leidse burgemeester niet zwaar wil laten meewegen.

De kans is overigens vrij groot dat de toekomstige burgemeester van Leiden van VVD-huize zal zijn. Maar liefst zes van de twaalf sollicitanten zijn van die partij.

Overigens zal Franssen alleen ‘benoembare’ kandidaten voordragen aan de Leidse vertrouwenscommissie. Aangezien Franssen sterk hecht aan stabiliteit in het Leidse college ligt het voor de hand dat hij iemand zoekt die voor minstens twee periodes burgemeester kan blijven. Daarmee zou in elk geval de oudste sollicitant afvallen. Deze is 59, een burgemeesterstermijn duurt zes jaar. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd (65 jaar) moet men ook echt met pensioen. Een kandidaat voor Leiden mag in die situatie dus maximaal 53 jaar zijn.

Advertentie

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×