Bewoners Lammenschans overwegen rechtzaak RijnGouweLijn

Als de Leidse politiek doof blijft voor de argumenten die de bewoners rond de Lammenschansweg hebben tegen de komst van een sneltram door hun straat en het centrum van Leiden, stappen ze naar de rechter. Dat zegt bewoner en advocaat Wagemakers naar aanleiding van de antwoorden die het bewonerscomite van de gemeente heeft gehad op hun vragen naar met name de veiligheid van het binnenstadtrace. “De veiligheid maakt nu geen deel uit van de besluitvorming”, citeert Wagemakers uit de gemeentelijke brief.

Met name die veiligheid baart de bewoners het meeste zorgen. Volgens een rapport naar de veiligheid van de sneltram, uitgevoerd door de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), kan de aanleg van een sneltramverbinding door een stedelijk gebied alleen veilig door alle kruisingen ongelijkvloers uit te voeren. De gemeente wil deze alleen met verkeerslichten beveiligen. “Ik zie er niet naar uit, maar als het moet dan moet het”, zegt Wagemakers over een langdurige juridische strijd tussen bewoners en gemeente. “De gemeente denkt alleen aan zichzelf, dus nu moeten wij dat ook wel, het is ieder voor zich, zo ziet het er nu tenminste wel uit”.

De bewoners zullen zich naar alle waarschijnlijkheid verenigen in een stichting of vereniging. Woensdagavond valt daarover het definitieve besluit. Als de bewoners de indruk houden dat er niet goed naar hun argumenten wordt geluisterd, starten ze met bezwaarprocedures. In eerste instantie bij de gemeentelijke commissie voor beroep en bezwaar, maar ze zijn bereid desnoods door te gaan tot aan de Raad van State. “En dat kan voor elk afzonderlijk besluit”, zo besluit Wagemakers dreigend.

Advertentie

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×