Leiden combineert kamer- en burgemeestersverkiezing

Woensdag werd kort na de val van het kabinet Balkenende al duidelijk dat veel Leidse politici wel voelden voor een koppeling van het burgemeestersreferendum en de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Een rondgang langs de fracties bevestigt dat beeld. Ook in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid kwam het onderwerp woensdagavond aan de orde. Alle partijen zijn voor de koppeling, technisch is er geen probleem, zo meldde burgemeester Lemstra. De stemmachines kunnen beide stemmingen wel aan.

“Er zal nog wel een goed gesprek met waarnemend burgemeester Lemstra en zijn vrouw worden gehouden,”  aldus wethouder Geertsema. Immers, Lemstra zal mogelijk maanden langer moeten aanblijven als waarnemend burgemeester. Het is niet uitgesloten dat de Tweede Kamerverkiezingen pas in januari 2003 worden gehouden; ongeveer het tijdstip dat Lemstra afscheid zou nemen.

Gezien de grote belangen voor Leiden, een hogere verwachtte opkomst voor beide stemmingen en een forse besparing, is de kans eigenlijk nihil dat Lemstra niet akkoord zal gaan met een beperkte verlenging van zijn burgemeesterschap.

Wethouder Geertsema rekende de commissie nog wel even voor dat niet alle kosten voor een referendum nu in de knip kunnen blijven. De Tweede Kamerverkiezingen kosten ook geld, maar twee verkiezingen in één zijn natuurlijk wel goedkoper dan twee losse. Er zal wel een nieuw raadsbesluit genomen moeten worden voor de nieuwe datum.

Advertentie

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×