Mogelijk ontruiming Vrijplaats Anita

In de Leidse gemeenteraad gaan stemmen op om het gekraakte pand van het voormalige jongerencentrum ’t Stathuys aan de Breestraat te ontruimen, omdat in het pand asbest is verwerkt. De ChristenUnie wil dat verder gebruik van het pand wordt voorkomen en vraagt zich bovendien af waarom de politie zaterdag al niet is opgetreden. Ook de VVD en het CDA zijn ongerust en overwegen om vanavond in de commissie Bestuur & Veiligheid een voorstel voor de ontruiming van het door de krakers “Vrijplaats Anita” gedoopte pand in te dienen. Ook PvdA-wethouder Buijing (volksgezondheid) spreekt van een dusdanig groot asbestgevaar dat verder gebruik van het pand onverantwoord is.

Fractievoorzitter Broeyer van de PvdA maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de krakers, maar weet nog niet of haar fractie een ontruimingsvoorstel zal steunen. Ook andere partijen beslissen vanavond pas. Aanleiding voor de onrust is het “openingsfeest” dat de krakers zaterdagavond organiseerden. Daar zouden volgens de krakers zo’n 400 mensen op afgekomen zijn. Burgemeester Lemstra hield het maandagavond op ongeveer 50 en ziet het feest van zaterdag als het privé-aangelegenheid van de huidige bewoners waar de gemeente niet tegen kan optreden. Op aandrang van de gemeenteraad gaat hij de gevaren nogmaals serieus bekijken.

De bezoekers van het asbestpand reageren laconiek op de waarschuwingen: “velen van ons zijn daar zo vaak geweest, dat een avondje meer of minder toch niet uitmaakt”, aldus een aankondiging van het feest op de website van de Leidse Vereniging van Popmuzikanten. 
 

Advertentie

Leiden anita


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×