Krakers moeten Vrijplaats Anita ontruimen

Het voormalige jongerencentrum ’t Stathuys aan de Breestraat 19 moet worden ontruimd. De rechter heeft dat vrijdag besloten in het kort geding dat de Leidse Welzijnsorganisatie had aangespannen tegen de groep krakers die het pand sinds een aantal weken in gebruik heeft. De rechter liet het feit dat in het pand asbest aanwezig is zwaar meewegen. Als de krakers het pand niet voor aanstaande vrijdag verlaten, mag de LWO het laten ontruimen.

De krakers reageren teleurgesteld op de uitspraak: “Als belangrijkste excuus wordt het asbestprobleem, waarvoor wij oplossingen hebben aangedragen, aangewend. Deze waardeloze uitspraak is het sluitstuk van een politiek spel waarvan de Leidse jongeren uiteindelijk het slachtoffer zullen zijn. Allerlei mooie plannen van de gemeente ten spijt, zal er na het eventueel verdwijnen van Vrijplaats Anita weer jaren geen jongerenwerk zijn in de stad”.

De initiatiefnemers van Vrijplaats Anita wilden in het pand een culturele vrijplaats vestigen met onder andere expositieruimte, een internetcafe en een jongerencentrum. Enkele weken geleden legden ze daarvoor de plannen op tafel, maar de gemeente en de LWO hadden daarvoor geen enkele belangstelling. Wethouder Buijing weigerde zelfs de plannen van de vrijplaats überhaupt te bekijken.

Het lijkt erop dat de krakers het pand niet zomaar zullen verlaten. “We blijven van mening dat Breestraat 19 een goede plek is voor een culturele vrijplaats. Omdat wij wel daad bij woord voegen zullen wij deze strijd niet opgeven,” zo klinkt het strijdlustig. Komende week besluit de gemeente over de aankoop van het pand. De LWO heeft zelf geen geld om het pand asbestvrj te laten maken en bood het pand daarom ter verkoop aan.

Leiden anita


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×