Procedurefouten nekten VOP

Niet de aanhoudende stroom protesten van omwonenden of de dreigementen die uit de omgeving van de Garenmarkt kwamen, maar een domme fout in de procedure heeft een vroegtijdig einde gemaakt aan het voornemen van de gemeente Leiden om alcoholisten in container op de Garenmarkt te stoppen. Dat bleek vanmorgen tijdens een persconferentie op het stadhuis waar burgemeester Lenferink het besluit van zijn voorganger Lemstra afblies. Lenferink zal er zelf geen traan om laten; hij liet de afgelopen tijd bij herhaling weten dat hij de VOP geen goed idee vond. In het college ligt de zaak gevoeliger. Verder dan ‘men had begrip voor het besluit’ kwam Lenferink dan ook niet.

Eind mei stuurde de gemeente een bewonersbrief uit naar de bewoners van de Garenmarkt en omgeving. Daarin stond dat de VOP er pas kwam als de bezwaarprocedure was afgerond. “Daar had bezwaartermijn moeten staan,” gaf Lenferink toe. “Het verschil is dat de termijn deze week afloopt. We waren dan ook van plan om de container nog deze week te plaatsen”. Pas zeer recent kreeg Lenferink de tekst van de bewonersbrief onder ogen. daarin wordt gesproken over ‘bezwaarprocedure’. Volgens Lenferink heeft de gemeente daarmee de indruk gewekt dat plaatsing van de VOP pas aan de orde was, nadat alle bezwaarschriften behandeld waren. De commissie Beroep- en Bezwaar komt pas weer eind augustus bijeen, waardoor de VOP als ‘zomerexperiment’ sowieso niet meer door zou kunnen gaan.

Lenferink had gisteren een gesprek met de wijkvereniging Pieters-, Academiewijk en Levendaal-West. Daar bleek al snel dat de bewoners zich door de brief op het verkeerde been gezet voelden. “Daar zat ook wel iets in,” gaf Lenferink toe. Omdat hij de communicatie met de omwonenden niet onder druk wilde zetten, besloot hij de proef niet door te laten gaan: “Je moet als overheid niet met twee monden praten. De overheid moet betrouwbaar zijn”. De komende tijd gaat het college zich bezinnen op zowel de locatie als de vorm van de opvang van alcoholisten in Leiden. Lenferink liet daarbij nog maar eens blijken dat hij ‘een ander type voorziening’ wel ziet zitten. De VOP deed hij al eerder af als ’te spartaans’: “Je moet een plek hebben met aantrekkingskracht voor de doelgroep. De mensen moeten er tenslotte wel naartoe gaan en terug blijven komen.”

Advertentie

Leiden vop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×