Jan Laurier neemt tijdens de raadsvergadering op 7 oktober aanstaande afscheid van de actieve politiek. De verhuisdozen zijn al ingepakt. (Foto: Chris de Waard).

Laurier: "Verharding politiek maakt afscheid makkelijker"

“De verharding in de Leidse politiek maakt weggaan makkelijker”. Aan het woord is de nestor van de Leidse gemeenteraad Jan Laurier. Vanmorgen gaf hij in de fractiekamer van zijn partij een toelichting op zijn vertrek als raadslid. “Na 16 jaar treedt er toch slijtage op. Sommige onderwerpen zie je voor de vierde of vijfde keer langskomen en dan is het moeilijk om telkens weer voldoende motivatie te vinden,” aldus het scheidende raadslid die na zijn vertrek uit de lokale politiek meer tijd wil vrijmaken voor het thuisfront.

Laurier geeft nog een aantal redenen voor zijn vertrek. Als voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad zal hij vanaf 2004, dan treedt een nieuwe wet in werking, mogelijk in een lastig parket komen als hij zowel landelijk beleid, als de lokale uitvoering zou moeten verdedigen. Ook ergert hij zich in toenemende mate aan de verharding binnen de Leidse politiek. Hij geeft het voorbeeld waarbij een raadslid een vraag niet wilde beantwoorden met als reden “die vent is toch gek.” Of het feit dat de keus van D66 om Ruud Hessink als wethouder voor te dragen door een van de fractievoorzitters werd afgedaan met “een greep in de ballenbak.” Ook het feit dat mensen na zulke uitspraken niet ter verantwoording worden geroepen stoort Laurier. “We discussieren wel over een reglement, waarin bijvoorbeeld staat dat je je jasje moet uittrekken in de Raadzaal, maar ondertussen worden in het openbaar debat nieteens de meest elementaire omgangsvormen in acht genomen.” De verklaring over de regeltjes in de Raadzaal heeft Laurier vorig jaar overigens als enige niet ondertekend, zo onthulde hij vanmorgen. “Vanwege het hoge kleuterklasgehalte.”

Gerard van Hees, fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, heeft begrip voor de stap van Jan Laurier. “Hij neemt na een zeer lange staat van dienst afscheid.” Van kritiek dat nu alweer een raadslid vertrekt wil hij dan ook niet horen. “Natuurlijk spreek je af dat raadsleden voor vier jaar tekenen. Als iemand dan na een half jaar weggaat, omdat het toch niet zo bevalt, ja, dan heb je als partij een verkeerde keus gemaakt. Maar dat kan je van Jan niet zeggen. Hij heeft hier wel 35 paar schoenen versleten.”

Advertentie

Leiden cliëntenraad


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×