Kunstuitleen vrijwel zeker dicht

De kans is groot dat de Leidse gemeenteraad op 7 oktober het doek voor de Leidse Kunstuitleen laat vallen. Dat bleek afgelopen woensdag bij de behandeling in de raadscommissie Onderwijs en Cultuur. De discussie spitst zich er nu voornamelijk op toe wat er met de collectie moet gaan gebeuren. Een speciale commissie gaat zich nu over de verschillende opties buigen en brengt binnen twee maanden verslag uit. De kunstuitleen van Haarlem, maar ook het Leidse “Kunst en Vliegwerk” hebben in ieder geval belangstelling getoond voor de collectie.

Voordat er een besluit wordt genomen over de toekomst van de collectie, wordt deze eerst nog helemaal opnieuw getaxeerd. De collectie staat nu voor enkele miljoenen geboekt, maar de echte waarde is niet bekend. “De boekwaarde is bijvoorbeeld gebaseerd op de vergoeding die Leiden ooit in het kader van de oude BKR-regeling aan een kunstenaar heeft betaald”, aldus Bert Kienjet van de dienst Cultuur en Educatie van de gemeente Leiden.

Er zijn grofweg vier opties voor de kunstcollectie. De gemeente zou een deel zelf graag houden om gemeentelijke panden van een ‘decoratieve aankleding’ te voorzien en zo een ‘dynamische stadscollectie’ te creëren. Ook zouden sommige bijzondere stukken naar de Lakenhal kunnen verhuizen. Ook verkoop van een deel van de collectie behoort tot de mogelijkheden, maar daar is toestemming van de kunstenaars voor nodig. Tenslotte worden de kunstwerken die door uitleen in de loop der jaren in een erg slechte staat zijn gekomen, teruggegeven aan de makers of vernietigd.

Leiden kunstuitleen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×