Kunstuitleen mogelijk in gewijzigde vorm verder

Wethouder Hessing (o.a. Cultuur) gaat op zoek naar alternatieven om de Leidse kunstuitleen in leven te houden. Dat beloofde hij na een lang debat tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisterenavond. Aanleiding hiervoor is dat alle politieke partijen in de gemeente van mening zijn dat de kunstuitleen haar doelstellingen niet bereikt. Bovendien wordt het te duur. Veel fracties willen daarom dat Hessing een commerciële instelling vindt, die de Leidse kunstuitleen wil overnemen. Hessing zegt echter al op voorhand dat dat vanwege de kosten een moeilijke opgave wordt. “Ik kan me niet voorstellen dat een derde partij onder de huidige omstandigheden dit kostendekkend kan maken”, aldus de wethouder. Hij ziet meer in het onderbrengen van de collectie bij de Lakenhal, maar daar werd een meerderheid van de raad niet enthousiast van.

Het was ooit de bedoeling om met behulp van de kunstuitleen alle Leidenaren een laagdrempelige mogelijkheid te bieden om goedkoop met kunst en cultuur in aanraking te komen, door bijvoorbeeld schilderijen te lenen. Deze doelstelling wordt echter niet gehaald. “De kunstuitleen bereikt slechts 500 Leidenaars”, wist raadslid Hesselink (PvdA) te vertellen. VVD’er Sleyster deed daar nog een schepje bovenop: “30% van de collectie is ongeschikt om uit te lenen. Van het geschikte deel is 75% permanent uitgeleend”.

De gemeenteraad betreurt het dat de kunstuitleen uit gemeentelijke handen zal verdwijnen, maar ziet redelijkerwijs geen andere weg. “De sluiting van de kunstuitleen is eigenlijk ondenkbaar”, aldus raadslid Dronkers voor GroenLinks in zijn maiden speech. “Onderzoek of de uitleen in wat voor vorm dan ook kan worden voortgezet”, draagt Daan Sloos (Leefbaar Leiden) het College op.

Ook het Centrum Beeldende Kunst (CBK), dat momenteel de kunstuitleen als activiteit hanteert, zal verdwijnen en hoogstwaarschijnlijk worden samengevoegd met de Lakenhal. Vóór 1 januari 2004 zal wethouder Hessing in hoofdlijnen het bijbehorende voorstel uitwerken en presenteren aan de gemeenteraad. Pas na die datum zal de wethouder met een voorstel komen, dat zal beslissen over de toekomst van de kunstuitleen en haar collectie.

Advertentie

Leiden kunstuitleen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×