Willem-Alexander opent nieuwe tentoonstellingen Naturalis

Kroonprins Willem-Alexander heeft afgelopen woensdag de tentoonstellingen HartsTocht en LijfReis van museum Naturalis in Leiden geopend. In de twee exposities is veel te zien, beleven, testen en bewonderen over het lichaam en het hart. Beide tentoonstellingen zijn sinds deze week voor het publiek geopend.

HartsTocht (9 oktober 2003 tot en met 15 oktober 2004)
In HartsTocht ontdek je dat je hart de motor is van je lichaam. Het hart heeft nooit pauze: je hele leven blijft het pompen, zodat je lichaam kan werken. Zuurstof, voedings- en afweerstoffen in het bloed worden door je hart rondgepompt. Door zelf te testen, doen en beleven kan iedereen iets over het hart opsteken. Hoor en zie je hartslag, raad welke hartslag bij welk dier hoort, of experimenteer met modellen van je bloedsomloop. Diverse onderwerpen zijn ook geïllustreerd met échte harten van de mens en van dieren, foto?s en filmpjes. Naast de themas?s over de werking van je hart, zijn er ook de onderdelen over de groeiende kennis over het hart en de symboliek van het hart in onze taal. HartsTocht is ontwikkeld door Naturalis en de Nederlandse Hartstichting.

LijfReis (9 oktober 2003 tot en met 12 april 2004)
LijfReis nodigt je uit om juist die zaken te bekijken, aan te raken en te testen die normaal onzichtbaar blijven. Je ziet bijvoorbeeld de elementen waar ons lichaam uit bestaat, zoals water, calcium en vet! Maar ook een volledig skelet kun je van dichtbij bestuderen. En om te weten te komen waar je organen in je lijf zitten, kan je een (namaak)organenvest aantrekken. Met name functies van het lichaam die normaal gesproken onzichtbaar zijn, worden in LijfReis met experimenten duidelijk! Trek darmen uit en zie hoe lang ze zijn, of bekijk je eigen bloedcellen, die als kleine beestjes door je oog lijken te zwemmen. Je kunt je tastzintuigen op de proef stellen die koude en warmte voelen, of toch niet? Het menselijk lichaam is natuurlijk een onuitputtelijk onderwerp, en LijfReis licht een tip van de sluier op voor de onzichtbare elementen. LijfReis is geproduceerd door Heureka, het Finse Science Centre.

Leiden naturalis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×