Doorstart RTV West net zo duur als faillissement

RTV West failliet verklaren geeft meer problemen dan de regionale zender in de lucht houden. Tenzij een omroep in dit deel van Nederland ongewenst wordt geacht. Dit blijkt uit navraag van de Haagse Courant bij een aantal notaris- en advocatenkantoren. Beide opties blijken, in dit geval, financieel ongeveer eenzelfde bedrag te kosten. Bij een faillissement verliest RTV West echter haar zendvergunning en daarmee haar frequentie. Het aanvragen daarvan kost enige maanden, omdat bij het Commissariaat van de Media in Hilversum opnieuw schriftelijk het bestaansrecht moet worden aangetoond.

Tijdens die procedure, die in de praktijk minder tijd neemt dan bij de eerste aanvraag – Radio West werd op 4 juli 1985 opgericht en kreeg op 16 april 1986 haar radio- etherfrequentie – zou de 89.3 FM inmiddels aan een andere gegadigde kunnen zijn gegeven, waardoor de terugkeer nog veel meer tijd in beslag neemt. Bovendien moet een nieuwe organisatie gestalte krijgen voor het maken van de radio- en tv-programma’s. Al die tijd kan RTV West haar taak als rampenzender niet uitvoeren.

Voor het maken van een doorstart vindt de regionale zender D66 aan haar zijde. De partij pleitte eind vorig jaar in de persoon van Tweede-Kamerlid Francine Giskes voor minder faillissementen omdat het de economie remt. ”Juist in economisch slechtere tijden is het belangrijk dat sprake is van een goed ondernemerklimaat”, aldus Giskes. “Om die reden moet de overheid actief overleg plegen met de financiële sector over behandeling van bedrijven met betalingsproblemen. De kansen op een her- en doorstart nemen hierdoor toe.”

De gemeente Den Haag ziet de regionale radio- en tv-zender niet graag vertrekken. Bij navraag blijkt dat ook burgemeester Deetman RTV West ‘bijzonder waardeert’. Dat wil niet zeggen, dat de gemeente inmiddels financiële steun aan de omroep heeft toegezegd. “Op het gemeentehuis zijn ze een beetje huiverig, omdat ex-directeur Jeroen Soer altijd met een mooi verhaal kwam”, aldus een woordvoerder. “En iedereen weet inmiddels dat er 5,2 miljoen euro bij moet.”

Wie wil weten hoe potentiële luisteraars over RTV West denken moet maandag afstemmen. De radiozender zet de hele dag zijn microfoon open om ongecensureerd de meningen onder het publiek te kunnen peilen. “Het moet geen huilradio worden”, aldus een woordvoerder van de omroep, die dit initiatief van de 120 overgebleven RTV West-medewerkers, toelicht. “We willen gewoon weten of het publiek meent dat we bestaansrecht hebben.”

De uitzending – van 6 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avond – is onder de titel kijkradio ook op televisie te volgen (van 7 tot 5 uur). Bovendien besteedt het Radio 1 Journaal er aandacht aan. Een verslaggever van de nationale publieke radiozender staat maandagochtend bij RTV West in Den Haag voor de deur, onder meer om (om half acht) met directeur Binnendijk te praten.

Leiden RTV West


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×