Leiden krijgt Mary Beystraat en Minervalaan

De gemeente Leiden lost een aantal oude beloftes in met het vernoemen van een drietal straten naar bekende Leidenaren. Zo komen er bij Snoekerhaven, tussen de Trekvliet en Zwembad de Vliet, de Mary Beystraat, de Elly Kerckhoffskade en de Herman Kleibrinkstraat. Mary Bey ging door het leven als de Zangeres Zonder Naam, ze overleed in 1998. Oud-Pvda raadslid en draagster van de erepenning van de gemeente Leiden, Elly Kerckhoffs overleed in 1997. Ze maakte zich gedurende lange tijd sterk voor de sociaal zwakkeren in de stad. Herman Kleibrink was een bekend Leids fotograaf.

De straatnamencommissie heeft zich ook gebogen over de straatnamen in de Leidse nieuwbouwwijk Roomburg. Die wijk krijgt namen uit de Romeinse tijd. Zo komt er een Julius Ceasarlaan, naar de veldheer die van 100 tot 44 voor Christus over het Romeinse Rijk heerste. Ook de leider van de opstand van de Cananefaten tegen de Romeinen krijgt zijn eigen straat: de Briniostraat.

De opvallendste nieuwe straatnaam in Roomburg wordt zonder twijfel de Minervalaan. “Die bordjes zullen we exta goed vastschroeven,” kondigde wethouder Hillebrand vast aan in een poging de leden van de gelijknamige Leidse studentenvereniging alvast te ontmoedigen.

Leiden mary


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×