Leiden krijgt Mary Beystraat en Minervalaan

4

De gemeente Leiden lost een aantal oude beloftes in met het vernoemen van een drietal straten naar bekende Leidenaren. Zo komen er bij Snoekerhaven, tussen de Trekvliet en Zwembad de Vliet, de Mary Beystraat, de Elly Kerckhoffskade en de Herman Kleibrinkstraat. Mary Bey ging door het leven als de Zangeres Zonder Naam, ze overleed in 1998. Oud-Pvda raadslid en draagster van de erepenning van de gemeente Leiden, Elly Kerckhoffs overleed in 1997. Ze maakte zich gedurende lange tijd sterk voor de sociaal zwakkeren in de stad. Herman Kleibrink was een bekend Leids fotograaf.

De straatnamencommissie heeft zich ook gebogen over de straatnamen in de Leidse nieuwbouwwijk Roomburg. Die wijk krijgt namen uit de Romeinse tijd. Zo komt er een Julius Ceasarlaan, naar de veldheer die van 100 tot 44 voor Christus over het Romeinse Rijk heerste. Ook de leider van de opstand van de Cananefaten tegen de Romeinen krijgt zijn eigen straat: de Briniostraat.

De opvallendste nieuwe straatnaam in Roomburg wordt zonder twijfel de Minervalaan. “Die bordjes zullen we exta goed vastschroeven,” kondigde wethouder Hillebrand vast aan in een poging de leden van de gelijknamige Leidse studentenvereniging alvast te ontmoedigen.

Delen

4 reacties

  1. Emile van Aelst op

    Geweldig nieuws dat er een straat naar Elly Kerckhoffs wordt vernoemdt. De andere twee zijn uiteraard ook terecht, maar ik ben extra blij dat Elly op deze manier een blijvende herinnering is in Leiden. Voor alle mensen die haar op welke manier dan ook gekend hebben is zij uiteraard al een persoon die je nooit meer vergeet, en die regelmatig in gesprekken terugkomt. Deze vrouw heeft zoveel voor Leiden betekent en nog vrijwel elke dag wordt je geconfronteerd met zaken waar haar inbreng groot in is geweest. Zo stond zij aan de wieg van het Kreatief Centrum, het huidige LVC. Zij had de kracht mensen te wijzen op en te overtuigen van hun mogenlijkheden, waardoor nu veel mensen (45 – 55ers) functies bekleden die ze anders nooit bereikt zouden hebben. Daarnaast wist zij mensen te motiveren zich in te zetten in tal van soorten vrijwilligerswerk, zowel op sociaal, cultureel als politiek vlak. Zodoende kom je bij de organisatie van verschillende Leidse evenementen nog steeds mensen tegen die uit (zo wordt het weleens genoemd) de “school ” van Elly komen. Het enige jammere is dat de Van Doesburgfontein die zij zo graag op het Stationsplein had gezien nog steeds niet gerealiseerd is, maar deze straatnaam is al een geweldig iets. Hulde voor de mensen die dit verwezenlijkt hebben.Emile van Aelst. (ex Troefer).

  2. Eline Kleibrink op

    Ik ben Eline Kleibrink en zoek regelmatig internet af op naamgenoten. Nu lees ik dat er een straat vernoemd wordt naar een ver familie lid. In Duitsland is al een plein dat Kleibrink heet.

  3. Eline Kleibrink op

    Ik ben Eline Kleibrink en zoek regelmatig internet af op naamgenoten. Nu lees ik dat er een straat vernoemd wordt naar een ver familie lid. In Duitsland is al een plein dat Kleibrink heet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline