Foto's: Chris de Waard.

Gezellige drukte rond opening Mary Beystraat

Heel Leiden was vanavond uitgenodigd bij de officiële opening van de Mary Beystraat in het nieuwe Leidse wijkje Vlietpoort. Enkele honderden kwamen er opdagen en zongen uit al dan niet volle borst mee met het koor Leedvermaak dat een aantal bekende liedjes van ‘De Zangeres’ ten gehore bracht. Aansluitend onthulde Alexander Pechtold (oud-wethouder, oud-minister en huidig fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer) het straatnaambordje, zodat niemand nu meer om de Straat Zonder Naam heen kan.

Johnny Hoes
Pechtold zou bij de opening eigenlijk terzijde worden gestaan door de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam, Johnny Hoes. Deze moest verstek laten gaan wegens een operatie, maar had beloofd om een artiest van formaat in zijn plaats te sturen. Willem Bey, neef van ‘Tante Rie’ had op bijvoorbeeld Marianne Weber gehoopt, maar er kwam geen ster opdagen. “De man is inmiddels 90, hij is het waarschijnlijk vergeten,” aldus een enigszins teleurgestelde Willem Bey later tijdens de after-party in de bomvolle kantine van voetbalvereniging GHC.

Grote afwezigen
Wie ook schitterden door afwezigheid waren de Leidse volksvertegenwooordigers en het voltallige College van Burgemeester & Wethouders. Een eerder college, onder leiding van burgemeester Goekoop, deed de Zangeres veel meer eer aan en benoemde haar zelfs tot ereburger van de stad. Dat was in 1988 toen ze nog een laatse keer optrad in de Leidse Schouwburg. Oud-burgemeester Goekoop en Alexander Pechtold vertegenwoordigden Leiden bij de begrafenis van Mary Bey in 1998. Goekoop noemde haar bij die gelegenheid de Maria Callas van het Levenslied.

After Party
Na het officiële gedeelte werd er nog de hele avond feest gevierd bij de Groene Hart Combinatie (GHC). Op het podium verscheen daar de ene na de andere Leidse artiest, waaronder Leidse Kees, Danny Plezier, Wesley Klein en Wies Cavé. Willem Bey presenteerde de avond en zong zelf ook nog een nummer van zijn tante. Het liedje ‘het steegje’ had hij voorzien van een nieuwe tekst die verwijst naar ‘het straatje’ waar de naam van zijn tante nu voor altijd is vereeuwigd.

ZZN FM
Als speciaal eerbetoon aan de grootste muzikale dochter die Leiden voort heeft gebracht, zond Sleutelstad FM tijdens de opening een uur lang muziek van de Zangeres Zonder Naam uit.

Alles over de Zangeres Zonder Naam op www.zangereszondernaam.nl en over haar broer Jerry op www.jerrybey.nl.

Leiden mary popstarwesleyklein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×