16 Jaar cel voor opdrachtgever huurmoord

De 38-jarige opdrachtgever voor de huurmoord op zakenman Jan van der Krieke is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. De dader kreeg vijftien jaar. De rechtbank achtte bewezen dat de 30-jarige Bulgaar opdroeg de 60-jarige zakenman uit Leiden te doden. De moord vond op 10 mei plaats in een Leidse wasserij waar de dader Van der Krieke doodsloeg en -stak. Tegen de opdrachtgever was eerder twintig jaar gevangenisstraf geëist, tegen de huurmoordenaar zestien jaar.

‘Ongebreidelde machtswellust en geldzucht’ hadden de dader, eigenaar van wasserij Ozon, volgens de rechtbank ertoe gedreven de moord te plannen. De man was het slachtoffer veel geld verschuldigd en daarom zou hij hem uit de weg hebben willen ruimen. De zakenman werd op 10 mei met een smoesje vroeg in de ochtend naar het bedrijf gelokt waar de Bulgaar hem stond op te wachten. Deze sloeg hem met een loden pijp en stak hem met een mes in zijn hart. Daarna stopte de moordenaar het lijk in de achterbak van zijn eigen auto en reed hij het naar een straat in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag. Parkeerwachters troffen het levenloze lichaam vijf dagen later bij toeval aan.

Een week eerder had de Bulgaar ook al geprobeerd om Van der Krieke om zeep te helpen. Hij kon de klus niet afmaken omdat een chauffeur van het bedrijf kwam binnenlopen. De rechtbank veroordeelde nog drie andere mannen voor hun aandeel in de moord. Een 30-jarige Bulgaar die op de uitkijk had gestaan kreeg twaalf jaar celstraf. Eerder was tegen hem negentien jaar geëist. Een 22-jarige man uit Leiden en een 28-jarige man uit Wassenaar werden veroordeeld tot negen jaar omdat ze hadden meegeholpen om de moord voor te bereiden en ervoor hadden gezorgd dat de wasserij werd schoongemaakt. Tegen hen was achttien jaar geëist. De rechtbank legde een aanzienlijk lagere straf op omdat hun aandeel in de moord niet zo groot zou zijn geweest.

Leiden krieke


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×