D66 Leiden organiseerde maandagavond in Restaurant Einstein een debat over het cameratoezicht. In het panel (v.l.n.r.) Mevrouw Anne Smeets (beleidsmedewerker bij het College Bescherming Persoonsgegevens), burgemeester Lenferink en de Haagse D66-fractievoorzitter Robert van Lente. (Foto's: Chris de Waard).

College wil 25 camera's in uitgaansgebied

Als het aan het College van burgemeester en wethouders ligt komen er in het gebied rond de Nieuwe Beestenmarkt 25 tot 35 camera’s voor actief cameratoezicht. De raad is verdeeld, maar er lijkt zich een kleine meerderheid voor de plannen af te tekenen. Veel zal afhangen van D66. Deze partij is tot nu toe verdeeld. Geld voor het cameraplan is er overigens nog niet. De gemeente hoopt de benodigde 170.000 euro per jaar via het rijk (Grotestedenbeleid) binnen te halen. Lukt dat niet, dan is invoering van cameratoezicht vooralsnog niet mogelijk.

Vanavond staat de invoering van cameratoezicht op de agenda van de Commissie Bestuur & Veiligheid. Van de oppositiepartijen zijn het CDA en Leefbaar Leiden (deels) voor invoering. Bij de collegepartijen heeft D66 de meeste moeite met de plannen. De vorige wethouder, Alexander Pechtold, was falikant tegen. Zijn opvolger Ruud Hessing kan wel met de camera’s leven. Officieel maakt het voor de D66-fractie in het duale bestel niet uit wat de eigen wethouder vindt, maar het feit dat voorstander Hessing jarenlang in Rotterdam belast was met veiligheid, maakt wel indruk. Vanavond zal blijken hoeveel.

Leiden cameratoezicht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×