Geen cameratoezicht in Leiden

Er komt geen cameratoezicht in Leiden. Een meerderheid van de commissie Bestuur & Veiligheid heeft zich dinsdagavond tegen de plannen van het college gekeerd om in het veiligheidsrisicogebied op en rond de Nieuwe Beestenmarkt camera’s op te hangen. Alleen de VVD, Leefbaar Leiden en oppositiepartij het CDA bleken voor het cameratoezicht. Collegepartijen PvdA en D66 stemden unaniem tegen. Vooral D66 had het moeilijk met met het cameratoezicht. Toen commissievoorzitter Filip van As aan het einde van de discussie de balans wilde opmaken, bleek woordvoerder Peter Bootsma van D66 niet te willen antwoorden op de vraag of zijn partij nou voor of tegen de komst van de camera’s was: “Als we nu tegen zijn, wil dat niet zeggen dat we er nooit voor zijn, maar van dit voorstel krijg ik een pistool op de borst-gevoel”.

Burgemeester Lenferink irriteerde zich mateloos aan het gedraai van D66: “U wilt eerst alle andere middelen uitgebreid geprobeerd hebben, voordat u voor cameratoezicht bent. Maar welke middelen dat zijn, zegt u er niet bij”. Ook na herhaald aandringen van voorzitter Van As, bleef D66 weigeren te zeggen aan welke voorwaarden dan wel eerst voldaan moest zijn, alvorens de partij kon leven met de komst van camera’s. Uiteindelijk werd de patstelling doorbroken door af te spreken dat Bootsma er schriftelijk op terugkomt na overleg met zijn fractie. “De Leidenaar is nu dus de dupe van deze weifelende slappe houding,” zo voegde VVD-raadslid Rob de Rooij zijn D66-collega Bootsma toe.

De PvdA wil ook eerst andere maatregelen uitvoeren en evalueren. Betere verlichting bijvoorbeeld en het autovrij maken van de Nieuwe Beestenmarkt tijdens de ‘risico-uren’. Meer blauw op straat is ook een wens van de PvdA. Raadslid Jamal Tchiche: “Mensen kunnen zich namelijk verplaatsen als de overlast zich verplaatst. Camera’s zijn statisch”. GroenLinks kon zich daar helemaal in vinden. Overigens zijn ook deze voorgestelde maatregelen niet in de gemeentebegroting opgenomen en is het dus maar de vraag of daar wel geld voor gevonden kan worden.

Nu er op dit moment dus geen meerderheid is voor het plaatsen van camera’s in het gebied dat zich uitstrekt van het Centraal Station en de Nieuwe Beestenmarkt tot ‘de kop van de Breestraat’ is de kans klein dat het er op korte termijn alsnog van komt. Het college komt in ieder geval niet opnieuw met een voorstel van die strekking, zo liet een teleurgestelde burgemeester Lenferink na afloop van de vergadering weten. “De raad heeft zelf om een onderzoek naar cameratoezicht gevraagd, dan is het toch vreemd dat dit nu de uitslag is. Ik laat het hierbij, ik ga niet trekken aan een dood paard.”

Ook de financiering wordt door het ‘nee’ van de meerderheid van de raad een probleem. Het college wilde de benodigde vijf ton via een GroteStedenBeleid-subsidie binnenhalen. Dat kan nog tot de zomer. Daarna is het geld voor de komende jaren verdeeld en zou alsnog invoeren van de camera’s ten koste gaan van andere zaken in Leiden. Dat lijken vooral de PvdA, de SP en D66 niet zo erg te vinden. Die partijen wilden, los van inhoudelijke argumenten, sowieso een betere financiële onderbouwing van het plan en zouden het bij de takendiscussie die later dit jaar volgt willen betrekken.

Leiden cameratoezicht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×