Fractievooorzitter Wim Bleijie (midden) werd tijdens de schorsing omringt door de fractievoorzitters van de collegepartijen. Ze konden hem niet overtuigen van het feit dat zij niet eerder dan de oppositie op de hoogte waren gesteld. (Foto: Chris de Waard).

CDA haalt bakzeil in verhit spoeddebat

Zelden werden de politieke verhoudingen zo op scherp gezet als afgelopen avond tijdens een door de oppositie aangevraagd spoeddebat over de nieuwe problematiek bij DZB Leiden en het aftreden van GroenLinks-wethouder Mohamed Rabbae vorige week. Met name het (vermeende) tijdstip waarop de collegepartijen en de oppositiepartijen door het college op de hoogte zijn gesteld van de moeilijkheden, bleek voor het CDA onverteerbaar.

Uit de stukken had CDA-voorman Wim Bleijie begrepen dat de fracties van de collegepartijen al weken geleden op de hoogte waren gesteld, terwijl de oppositie dat pas in de ochtend van 1 april hoorde. Bleijie: “Ik heb dit zo ontzettend grievend gevonden dat ik heb overwogen m’n raadslidmaatschap eraan te geven”. Ook nadat zowel het college als de raadsfracties van de collegepartijen dat hadden tegengesproken, bleef Bleijie erbij dat de oppositie weken later op de hoogte was gesteld.

De gemoederen liepen zo hoog op dat het college, na een schorsing, afdwong dat het CDA inbond en excuses maakte. “Anders hebben we een probleem,” aldus wethouder de Boer. Bleijie wilde onder die druk nog steeds niet verder gaan dan de constatering dat het college kennelijk van mening was dat wel iedereen gelijktijdig was ingelicht. “Nee, daar neem ik geen genoegen mee,” brulde Rabbae’s plaatsvervanger. “Als u niet nu uw excuses aanbiedt, zegt u dus dat ik de raad voorlieg en dat pik ik niet. Dan hebben we een serieus probleem.” Daarop wist Bleijie alsnog met veel pijn en moeite een excuus over de lippen te krijgen, maar uit zijn hele houding bleek dat hij niet overtuigd was.

Leiden rabbaeweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×