Het Kunst Uitschot Team poseert naast hun nieuwste werk: Number Nine. (Foto's: Chris de Waard).

Uitschot plaatst beeld bij Burcht

Vanmorgen om 6.00 uur heeft het Leidse Kunst Uitschot Team opnieuw een houten beeld geplaatst. Het is het derde in rij. Na de ‘Venus van Leiden’ in het Plantsoen en de ‘Fallen Faggot’ op het Stadhuisplein, kan Leiden nu ook genieten van ‘Number Nine’. Dit tweeenhalve meter hoge eikenhouten standbeeld staat in het gras rond de historische Burcht.

Eerder deze week deed de gemeente Leiden via www.leiden.nl en de Stadskrant een oproep aan de kunstenaars. Het beeld dat op 23 april in het Plantsoen werd geplaatst, staat op de plek waar bij de herinrichting van het monumentale stadspark weer een vijver is gepland. De gemeente wilde het beeld niet zomaar weghalen en heeft Uitschot nu beloofd dat er in ieder geval een tijdelijke oplossing komt. Waarschijnlijk blijft dat beeld dus staan tot er met de werkzaamheden wordt begonnen.

Ook op koninginnedag kwat Uitschot in actie. Onder toeziend oog van vele duizenden oranje feestvierders werd op het Stadhuisplein niet alleen een beeld geplaatst, maar zelfs ter plekke gemaakt. Dat geldt niet voor de andere beelden. Daar is door de kunstenaars veel langer aan gewerkt in het atelier.

Als het aan Uitschot ligt, is Number Nine niet het laatste beeld dat ‘illegaal’ geplaatst wordt: “Vergunningen doen we niet aan, maar we moeten nu echt eerst weer aan de slag in het atelier,” aldus Zacharias. Dat is de schuilnaam die alle leden van Uitschot gebruiken.

Leiden uitschot


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×