Leden van het Kunst Uitschot Team aan het werk op het Stadhuisplein. Op Bevrijdingsdag wordt het 'kunstwerk' afgemaakt. (Foto: Chris de Waard).

Houten urinoir op Stadhuisplein

Het Kunst Uitschot Team, een groep Leidse kunstenaars die vorig jaar op verschillende plekken houten beelden in de stad neerzette, geeft vandaag en op 5 mei een beeldhouwdemonstratie op het Stadhuisplein. Er zal een sculptuur worden gehakt uit een drie meter hoge stam populierenhout. Binnen het thema ‘bevrijding’ snijdt het team uit deze 1.5 ton zware stam een urinoir. “Want ongeacht geloof of ras; hoe bevrijdend is niet het gevoel van het legen van een volle blaas tegen een boom, aldus de kunstenaars. En zeker niet alleen voor mannen, want ook vrouwen kunnen gebruik maken van het urinoir: met een ‘plastuit’. Hoe dit in zijn werk gaat zal op 5 mei worden gedemonstreerd door de dames van het ‘Plastuit Promotie Team’”.

Het team verwacht dat er veel mensen gebruik zullen maken van hun urinoir. “Je hoeft er namelijk geen 50 eurocent voor te betalen of de 50 euro boete die normaal wordt gerekend voor ‘wild’ plassen tegen een boom. Kortom een zeer functionele sculptuur met de toegevoegde waarde van echte gebruikers en urineresten”.

Vorig jaar hakte het K.U.T. een levensgrote fallus uit op Koninginnedag. De ‘Fallen Fagot’, zoals ze het beeld doopte, bleef wekenlang op het Stadhuisplein verankerd staan. Ook dit jaar is het K.U.T. niet van plan om het kunstwerk na afloop van de demonstratie te verwijderen. “Daar krijgen ze nog een hele klus aan,” aldus een woordvoerder vanmorgen via Holland Centraal Radio.

Advertentie

Leiden uitschot


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×