Foto's: Chris de Waard.

'Eerste' vaatje haring in Leiden geveild

Dinsdagmiddag werd bij Koetshuis de Burcht het ‘eerste’ vaatje haring geveild door oud-wethouder Alexander Pechtold. Hij was voor die gelegenheid speciaal van Wageningen naar Leiden afgereisd. “Niet van harte, maar nu u weet hoeveel ik nog van u krijg… ben ik toch maar gekomen”, grapte Pechtold daarmee verwijzend naar de 125 euro die hij tot begin dit jaar maandelijks als aanvulling op zijn burgemeesterssalaris nog van de gemeente Leiden kreeg. Voorzitter Ton Geenjaar van het 3 Oktober Gilde, dat de veiling jaarlijks organiseert, vertelde dat het zo goed gaat met het gilde dat men er nu vanuit gaat dat er dit jaar 200 ondernemers lid zullen zijn. Eerder ging men uit van 150 leden. Het geld dat door het gilde wordt binnengehaald, wordt gebruikt om delen van de 3 Oktoberviering te betalen. Daar kwam dinsdagmiddag weer een mooi bedrag bij.

Vorig jaar werden er nog drie vaatjes haring geveild, dit jaar bleef het er bij één. “Vorig jaar leverde de veiling 7000 euro op, dat moet minimaal weer lukken,” vond Pechtold die als volleerd veilingmeester, zijn vroegere vak, de potentiële kopers alvast warm maakte. In werkelijkheid bracht de veiling vorig jaar 3800 euro op, maar dat was iedereen alweer vergeten.

Voordat de veiling zelf van start ging, had Pechtold al 1000 euro bij elkaar. “Ik weet nog dat er vorig jaar mensen waren die het vervelend vonden dat ik hun naam noemde als ze niet meeboden. Dat kunt u nu afkopen. Voor 100 euro zal ik u met rust laten.” Ook na de veiling haalde Pechtold nog 500 euro extra op door de ondernemers voor 50 euro een naamsvermelding op Sleutelstad.nl te beloven. De Leidse aannemer Jerry Bey wilde 10% korting. “Verkocht, zei Pechtold, er meteen aan toevoegend dat er wel 10% meerwerk bijkwam”.

De veiling zelf was een groot succes. Het vaatje haring werd in eerste instantie voor maar liefst 3300 euro gekocht door de Business Club Leiden. deze stelde het echter opnieuw ter beschikking, zodat er een tweede ronde volgde. Dit keer wist de Leidse ondernemer Ruud Breedveld er de hand op te leggen. Hij werd voor 2500 euro eigenaar van de haringen die ook hij weer weggaf. “Ze zijn bestemd voor de mensen van de gemeentelijke afdeling wegbebakening die op 3 oktober de wegen afzetten,” waarop Breedveld het aan burgemeester Lenferink overhandigde.

Belofte maakt schuld, dus hierbij de namen van de mensen/bedrijven die 50 euri doneerden:

Peter Bootsma van D66 Leiden, Ton v/d Meer van het gelijknamige autoschadebedrijf, het Leidsch Dagblad, G. Wolf Management, F. Rijksen van Galerie de Rode Circel, V/d Werff uit Leiderdorp, Tileke Burger van de 3 October Vereeniging, Jerry Bey (Bey Bouw), Henny Wiggers, accountant Carlo Borsboom en Eric Filemon.

Advertentie

Leiden 3 Oktober 2004


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×