Nog geen vervanging voor Orions

De twee civiele vliegtuigen die de luchtverkenningstaak van het Orion-toestel moeten overnemen boven de Nederlandse kust, kunnen hun werk pas medio 2006 beginnen. Dit is anderhalf jaar later dan minister Kamp van Defensie de Kamer heeft beloofd. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Het is de tweede tegenvaller in korte tijd waarmee Defensie en Verkeer en Waterstaat worden geconfronteerd bij het zoeken naar een alternatief voor de afgestoten Orions van Vliegkamp Valkenburg.

In juli werd al bekend dat Defensie had aangeklopt bij de Britten om Nederland op de Antillen en Aruba uit de brand te helpen bij anti-drugsoperaties en de kustbewaking. Defensie was hiertoe genoodzaakt, omdat twee Fokkertoestellen, die de taak van de Orions in de Cariben zouden overnemen, niet op tijd zijn omgebouwd.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat tien jaar lang twee vliegtuigen wil leasen voor de Nederlandse Kustwacht, bevestigt de vertraging. ‘Wij zijn nog bezig met de aanbesteding’, aldus een woordvoerder. De vertraging is opmerkelijk, omdat Kamp de Kamer de laatste maanden steeds heeft voorgehouden dat de luchtverkenning door de twee nieuwe toestellen al vrij snel in 2005 zou gebeuren.

Het parlement maakte zich zorgen over de vraag of de luchtverkenning voor de kust wel goed genoeg is geregeld, omdat de Orions al per 1 januari worden wegbezuinigd. Kamerleden wezen minister Kamp er op dat civiele vliegtuigen een lange levertijd hebben. De minister zette echter haast achter het afstoten van de dertien Orions per 2005, omdat hij flink moet bezuinigen. De opheffing van de Orion-eenheid en de sluiting van vliegkamp Valkenburg moeten 730 miljoen euro opbrengen.

Geen categorie Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×