Minister verkoopt Orions, vrienden vliegkamp teleurgesteld

Het Ministerie van Defensie zal acht Orion patrouillevliegtuigen verkopen aan Duitsland. Dat werd gisteren bekendgemaakt. Met de overname zou 295 miljoen euro gemoeid zijn. In het bedrag zijn een vluchtsimulator, een voorraad reservedelen én de training van de eerste Duitse Orionbemanningen inbegrepen. De Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg ziet daarmee haar vermoedens van eind vorig jaar bevestigd. De stichting voorspelde toen dat de minister de Orions voor “een appel en een ei” zou verkopen aan Duitsland.

De P-3C Orions werden in 1978 besteld voor 26,3 miljoen euro per stuk. De tien Nederlandse Orions worden momenteel onderworpen aan het Capability Upkeep Program (CUP), wat 250 miljoen euro kost.

In maart zegde Minister Kamp van Defensie toe, dat de CUP-kosten aan Duitsland zullen worden doorberekend. Dat zou betekenen dat van de 295 miljoen euro die Duitslaand betaalt, 200 miljoen euro bestaat uit CUP-kosten. “De resterende 95 miljoen euro wordt dan betaald voor de acht vliegtuigen zelf, de peperdure, nog in 2002 voor 7 miljoen euro gemoderniseerde, vluchtsimulator, een voorraad reserveonderdelen en de training van Duitse bemanningen. De vraagprijs van 295 miljoen euro is dan ook een belachelijk lage weggeefprijs”, aldus de vrienden van het vliegkamp.

Geen categorie Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×