Adinda Slingerland met de jury van de Rembrandt prijsvraag. V.l.n.r. Evenementencoördinator Bart in 't Veld, Centrummanager Robert Strijk, Trudy Kwik van Evenementenbureau Kwik en Van Hoek en wethouder Alexander Geertsema. (Foto: Chris de Waard).

Winnaar Rembrandt-prijsvraag bekend

“De stad bij de viering van Rembrandt 400 Leiden betrekken”. Dat was volgens wethouder Geertsema een belangrijke reden om half juli, rond de geboortedag van de schilder, een prijsvraag uit te schrijven met als thema ‘Bouw een feestje voor Rembrandt in 2006’. Drie criteria vond de jury belangrijk: Het moet in de binnenstad van Leiden plaatsvinden, er moet een relatie zijn met de 400e verjaardag van Rembrandt en het moet voor een brede doelgroep zijn.

Het winnende idee wordt op kosten van de gemeente uitgevoerd. Daarvoor is 10.000 euro beschikbaar. Adinda Slingerland bleek dat beste idee te hebben. A. Boon uit Leiden en Toos Vervark uit Alphen aan den Rijn kregen voor hun idee een eervolle vermelding. Ook hun inzendingen worden zoveel mogelijk uitgevoerd. “Ook de inzenders van enkele andere plannen zullen in 2006 hun ideeën terugzien,” zo vertrouwde Geertsema de deelnemers aan de prijsvraag toe. “Dan moet u niet denken dat wij uw idee gejat hebben, maar er zaten nou eenmaal dingen bij die we zelf ook al bedacht hadden.”

Adinda Slingerland diende meerdere ideeën in, waaruit de jury uiteindelijk ook het winnende plan koos. In “variaties op een thema” refereert Adinda aan een expositie die ze in Frankrijk zag. Daar werd het Amerikaanse vrijheidsbeeld op allerlei manieren uitgebeeld. Dat gaat nu dus ook met Rembrandt gebeuren.

Winnares Adinda Slingerland

Twee andere ideeën waar de jury erg van gecharmeerd was, kregen een eervolle vermelding en worden zoveel mogelijk uitgevoerd. A. Boon uit Leiden kwam met het idee voor een Rembrandt Quiz. Als aanloop naar het Rembrandtjaar wil de jury deze quiz samen met verschillende Leidse kranten opzetten, zodat iedereen zijn of haar kennis over Rembrandt kan testen. Of de quiz ook via internet wordt gehouden..? misschien een ideetje voor de jury.

De tweede eervolle vermelding ging naar Alphen. Mevrouw Toos Vervark deed de suggestie om Leidenaren te laten schilderen onder begeleiding van professionele kunstenaars. Op deze manier kunnen de amateurschilders zelf kennis maken met de technieken die Rembrandt toepaste. Dit idee zal worden meegenomen in het programma van het Rembrandt Festival dat ook komende zomer weer zal worden georganiseerd.

Leiden Rembrandt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×