Pvda wil lijsttrekker kiezen

4

De Leidse afdeling van de Partij van de Arbeid legt half februari een voorstel aan de leden voor om de campagne van de komende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2006, in te gaan met een gekozen lijsttrekker. Afdelingsvoorzitter Marleen Damen heeft dat in haar nieuwjaarstoespraak aangekondigd. Het lokale partijbestuur wil met het gekozen lijsttrekkerschap het democratisch karakter van de afdeling versterken. Als de leden het plan goedkeuren en er meer dan één kandidaat is, zal er in oktober van dit jaar een strijd om het lijsttrekkersschap georganiseerd worden. Alle leden van de PvdA leiden mogen dan via de post en de telefoon hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De huidige fractievoorzitter Conny Broeyer heeft al laten weten opnieuw in te zijn voor het lijsttrekkerschap.

Naast Marleen Damen sprak ook partijvoorzitter Ruud Koole tijdens de bijeenkomst. Hij ging onder andere in op het voorstel van de VVD om geld uit Dafur weg te halen en dat voor Azië te bestemmen. Daar is de PvdA het absoluut niet mee eens. Er dient volgens hem een structurele verhoging van de noodhulp te komen.

Delen

4 reacties

 1. Jan-Jaap de Haan op

  Conny Broeyer is ‘opnieuw’ in voor het lijsttrekkerschap? Zij was dat toch niet eerder?

  De kop en het artikel riepen bij mij wel de vraag op: hoe kwam de PvdA dan voorheen aan een lijsttrekker? Loten? Vechten? Touwtrekken? Armpje drukken? Laat ik nou denken dat ‘kiezen’ een heel normale manier is om aan een lijsttrekker te komen, of is dat bij de PvdA anders? Kennelijk vindt Sleutelstad dit nieuws, maar ik zie niet wat er nieuw aan is…..

 2. de Haan wat een enorme kennis heb je in huis zeg. Wij wisten dat allemaal nog niet.

  Zou je niet liever voor de klas staan, het valt mij op dat jij alles zo goed weet. Knap hoor! Je drift om je collega raadsleden af te troeven is wel heel erg groot. Waarom toch? Afblijven van campagne voerende andere fractie genoten, is op zijn plaats. Je maakt jezelf daar geenzins geliefd mee, en ben je schadelijk voor je eigen fractie.

 3. Gijs Holla (bestuur PvdA Leiden) op

  Hoi Jan-Jaap. Als onze leden het goedkeuren gaat er wel degelijk iets veranderen. Tot nu toe was het altijd zo dat de kandidaatstellingscommissie een voorstel deed voor een lijst. Inclusief nummer 1, de lijstrekker. Die lijst werd dan voorgelegd aan de aanwezige leden op een ALV. De ALV mocht dan per kandidaat stemmen. De voorgestelde nummer 1 werd bijna altijd per acclamatie gekozen. Natuurlijk kon het voorkomen dat de voorgestelde nummer 1 werd weggestemd; als een tegenkandidaat op de ALV meer stemmen kreeg als hij of zij. De voorgestelde nummer 1 zakte dan een plaatsje op de lijst.

  Als de leden instemmen met ons voorstel gaat het dit najaar zo: Voor plek 1 kan elk lid die meer dan 50 handtekingen van leden heeft verzameld zich kandideren. Als er meer dan een kandidaat is, mogen alle leden (dus niet alleen de aanwezigen op de ALV) stemmen. Dit gebeurd via de post en telefoon. De kandidaat die op basis van het stemsysteem ‘alternative vote’ de meeste stemmen behaald, wordt lijsttrekker. De overige kandidaten komen dan niet automatisch op 2 of 3 op de lijst. Indien zij ondanks hun verlies toch op de lijst willen, moeten ze zich aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie en kan deze hem of haar meenemen in hun voorstel voor plek 2 tot en met 30. Voor de duidelijkheid: de kandidaatstellingscommissie doet dus geen voordracht meer voor de lijsttrekkerspositie.

   

 4. Conny Broeyer op

  Hallo Chris, Jan Jaap heeft gelijk. Ik was de vorige verkiezingen helemaal geen lijsttrekker, maar stond op de tweede plaats als ‘beoogd fractievoorzitter’. Als ik fractievoorzitter wil blijven, moet ik me kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap volgens het voorstel van het PvdA-afdelingsbestuur en de commissie Engelhard, die daar een advies over heeft uitgebracht. Toen je daarnaar vroeg, heb ik gezegd dat ik daar helemaal geen problemen mee zou hebben. Prima dat zij breed draagvlak zoeken voor wie de lijsttrekker wordt en dat het bestuur probeert daarvoor verschillende kandidaten te vinden, zodat er wat te kiezen valt. Ik zou me daar niet door af laten schrikken. 

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline