Politiek kritisch over noodzaak fietsenkelder

De handen in de Leidse gemeenteraad gaan nog niet op elkaar voor de bouw van een ondergrondse, bewaakte en gratis fietsenstalling onder het Stadhuisplein. Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van de raadscommissie Economie & Verkeer, waar de discussie over de kelder maar liefst twee uur uitliep. D66 is de partij die het meeste moeite heeft met de ruim zes miljoen kostende fietsenstalling, maar ook collegepartij VVD liet zich uiterst kritsich uit. Met name de kosten vinden de liberalen wel erg hoog. “23.000 euro per fietsplek,” zo rekende raadslid Marijke van Dobben de Bruijn haar collega-raadsleden voor. Dat is dan wel bij een gemiddelde bezetting van 20%. Het college komt met heel andere cijfers. De kosten bedragen volgens wethouder Hillebrand zo’n 3500 euro per gestalde fiets.

Als het aan het college ligt, komt de ondergrondse stalling er nog deze collegeperiode. “Dan moet er wel haast gemaakt worden en kunnen we geen tijd meer verliezen aan extra externe onderzoeken naar de noodzaak van de kelder,” aldus wethouder Ron Hillebrand die benadrukt dat er ruim voldoende informatie voorhanden is om een weloverwogen keus voor de bouw te maken. Verschillende partijen zijn zover nog niet en vroegen dus alsnog om zo’n extra onderzoek. “Zonde van het geld en de tijd,” vindt Hillebrand dat. “Bovendien heb je ook met een duur onderzoek geen absolute zekerheid”.

Leiden fietsenstalling


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×