Leonarduskerk vreedzaam ontruimd

Afgelopen avond heeft de politie de gekraakte Leonarduskerk ontruimd. De krakers rekenden erop dat de ontruiming al rond 12.00 uur s’ middgas zou plaatsvinden en hadden sympathisanten opgeroepen om naar de kerk aan de Haagweg te komen. Zo’n 25 actievoerders gaven aan die oproep gehoor. Toen de politie rond 12.30 uur nog in geen velden of wegen te bekennen was, togen de leden van de initiatiefgroep naar het stadhuis om uitleg van burgemeester Lenferink te krijgen. Om 16.30 uur kregen ze hun zin en werd een delegatie door de burgemeester ontvangen.

In het gesprke maakte Lenferink de krakers duidelijk dat de gemeente met handen en voeten gebonden is aan het beleid van de rijksoverheid. Leiden zoekt met het soepele vluchtelingenbeleid al geruime tijd de grenzen van de wet op en het niet ontruimen van een gekraakt gemeentelijk pand dat wordt gebruikt voor de opvang van illegalen, zou betekenen dat de gemeente indirect meewerkt aan een dergelijke opvang. Om diezelfde reden hoeven de krakers van de gemeente ook geen alternatieve opvangplek te verwachten.

De krakers toonden begrip voor het standpunt van de gemeente en besloten zich niet tegen de uitzetting te verzetten. Toen de politie arriveerde, hebben de actievoerders de kerk vrijwillig verlaten. Vluchtelingen zater er al niet meer. Die waren afgelopen weekeinde al elders ondergebracht.

Leiden kraakkerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×