Leonarduskerk ontruimd op last van Openbaar Ministerie

Niet de gemeente Leiden, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft opdracht gegeven om de gekraakte Leonarduskerk te ontruimen. Dat zei burgemeester Lenferink dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie Bestuur & Veiligheid. Lenferink gaf aan de het OM optrad, omdat het hier ging om huisvredebreuk. Dat is een misdrijf en dus is een uitspraak van de rechter niet nodig om op te treden. Ook als de kerk niet verhuurd was geweest had het ministerie in kunnen grijpen, omdat er illegale vluchtelingen werden opgevangen. Dat is wettelijk niet toegestaan. De krakers hebben de boodschap begrepen en zoeken nu naar een oplossing ‘buiten de gemeente om’. Woordvoerder van de Initiatiefgroep Leonarduskerk, Bart van der Steen, denkt daarbij aan het kraken van een niet-gemeentelijk pand.

Ook het vinden van meerdere losse opvangplaatsen voor illegalen is volgens de voorzitter van ROOD Leiden (jongeren in de SP) een optie. “In het noorden van het land zie je ook zulke vormen van opvang.”

De Leonarduskerk zou eerst tijdens de 3 oktoberviering al worden ontruimd. De krakers hadden tot zaterdag middernacht de tijd gekregen om de kerk te verlaten. Na tussenkomst van de raadsleden Hendriks (SP) en Dronkers (GroenLinks) heeft burgemeester Lenferink uitstel bij het OM kunnen regelen. “Dat was dan wel op voorwaarde dat de kerk dinsdag vrijwillig ontruimd zou worden. Dat is toegezegd, maar die belofte bleek weinig waard,” aldus Lenferink die daarom om 18.00 uur alsnog tot de ontruiming liet overgaan. Toen de politie arriveerde, hebben de actievoerders het pand alsnog vrijwillig verlaten.

Leiden kraakkerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×