Spectaculaire opening Rembrandtjaar

Gisteren vond in Stedelijk Museum De Lakenhal, dé hotspot van 2006 voor Rembrandt-liefhebbers, de officiële landelijke opening plaats van het Rembrandtjaar. Vandaag doet Leiden dat zelf nog eens groots over met een prachtig feest op de Oude Vest. De gemeente Leiden, de Lakenhal, de Marekerk, de Schouwburg en de Rembrandt Ontvangsthal, allen gevestigd om en rond de Oude Vest en de Oude Singel, zijn gastheren van dit leuke evenement. Tijdens de opening, die start om 19.00 uur met een voorprogramma, zijn het Stedelijk Museum De Lakenhal en de Rembrandt Ontvangsthal in het Scheltemacomplex geopend voor alle Leidenaren.

Zowel op deze locaties, als buiten is van alles te beleven. Zo wordt er een tipje van de sluier opgelicht van alle highlights van het Rembrandtjaar in 2006 en zal de avond gevuld zijn met een prachtig muziekspektakel van onder andere een optreden van het K&G, het Eurokoor en De Leidse Sleuteltjes. Tijdens de opening zal Burgemeester Lenferink de eerste Rembrandt-munt “slaan” met een mobiele muntpers. Deze versie onthult de waardezijde van de munt. Vanaf 15 februari is de Rembrandt-munt te gebruiken als officieel betaalmiddel.

En wat dacht u van een voorproefje van het IJssculpturen festival en de Rembrandt Goldrush? Of van een uitgebreid muziekprogramma van het in 2006 te realiseren Rembrandt Muziekfestival Oude Muziek? Buiten zal een enorm podium worden geplaatst, de gracht wordt afgedekt en de Oude Vest omgetoverd tot een gezellige feestlocatie. Om 20.00 uur wordt het Rembrandtjaar officieel geopend door Burgemeester Lenferink en wethouders Alexander Geertsema en Ruud Hessing. Met een spectaculaire lasershow, veel muziek en Rembrandt is Leiden dan echt klaar voor Rembrandt!

In de eerste paar maanden van het Rembrandtjaar ziet het programma er veelbelovend uit. De Rembrandt Ontvangsthal, in het Scheltema complex en gelegen naast Stedelijk Museum De Lakenhal, wordt daarbij omgetoverd tot misschien wel de grootste bezienswaardigheid tijdens het Rembrandtjaar. Niet alleen als officieel start- en informatiepunt voor bezoekers, ook de ruimte op zich is een kijkje waard. De Rembrandt Ontvangsthal is een uitstekend startpunt voor een ontdekkingstocht door Leiden, de stad waar Rembrandt het licht zag.

Niet alleen de Ontvangsthal wordt verbouwd. Er wordt hard gewerkt op het Weddesteegplein. Het plein, waar Rembrandt in één van de prachtige huizen is geboren, zal tijdens het Rembrandtjaar een nieuwe naam krijgen, Rembrandt Plaats. Rembrandt Plaats wordt op dit moment heringericht en klaargestoomd voor de bezoekers. De verwachte afronding was eind van dit jaar, maar de opbouw en herinrichting kost iets meer tijd dan gepland. In maart 2006 zal het project Rembrandt Plaats worden afgerond en officieel worden geopend. Rembrandt Plaats is een prachtige plek die illustreert hoe het leven van Rembrandt er écht uitzag.

Maar er is meer. Beleef de wereld van Rembrandt in ijs en sneeuw, want Leiden mag zich deze winter gastheer noemen van de grootste tentoonstelling ter wereld rond de schilder Rembrandt, geheel opgetrokken uit ijs en sneeuw. Het derde Nederlandse IJssculpturenfestival vindt plaats op het terrein van de Groenoordhallen in Leiden. Ongeveer 60 internationale kunstenaars geven met behulp van 300.000 kilo ijs en 150.000 kilo sneeuw het leven van Rembrandt weer. Zo kan de bezoeker bijvoorbeeld in ‘De Nachtwacht’ stappen en met de hoofdpersonages op de foto gaan.

Gedurende het Rembrandtjaar is een selectie van werken van Rembrandt op groot formaat in de stad te zien. De reusachtige doeken hangen op opvallende locaties zodat de inwoners en bezoekers van Leiden voortdurend geconfronteerd worden met de meesterwerken van de jonge meester. Vandaag komen er 10 doeken door de stad te hangen, die tijdens de Rembrandt wandelroute kunnen worden bekeken.

Voor meer informatie en het hele jaarprogramma kunnen geinteresseerden contact opnemen met de projectgroep Rembrandt 400 Leiden via 071-5165874 of kijken op www.rembrandt400-leiden.nl/.

Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×