D66 tegen voorkeursbeleid allochtonen

2

De gemeente Leiden heeft aangekondigd om bepaalde groepen, zoals allochtone vrouwen, te zullen gaan voortrekken op de arbeidsmarkt. “D66 vindt dat een sympathiek maar slecht idee,” zo schrijft raaadslid Mark Koek op de website van de partij. “Ten eerste heeft de gemeente keihard de beste mensen nodig die ze kan vinden. Zelfs als die niet allochtoon of vrouw zijn. Ten tweede plak je onmiddellijk een stigma op elke allochtone vrouw die bij de gemeente werkt. Collega’s en burgers zullen denken dat ze er niet zit op eigen kracht, maar gewoon omdat de gemeente een minimum aan allochtone vrouwen moest aannemen. Je hindert dus allochtone vrouwen in hun carrière,” aldus Koek.

Tenslotte vindt D66 het voortrekken van allochtone vrouwen slecht voor de integratie: “Ondertussen moge toch wel duidelijk zijn dat het voortrekken van allochtonen de sympathie bij de autochtone bevolking niet vergroot.”

D66 pleit ervoor om het geld dat beschikbaar is voor het aangekondigde beleid te gebruiken om mensen klaar te stomen voor een baan in het bedrijfsleven door ze op te leiden en om te scholen op gebieden waar bedrijven om zitten te springen.

Delen

2 reacties

 1. ik ben het met D66 eens.

  Goede scholing, prima, maar niet te gemakkelijk een baan aanbieden, die ook andere werkeloze nederlanders graag willen hebben.

  De ervaring heeft geleerd, dat dat niet werkt. Althans laten we hopen, dat er bij de gemeente Leiden mensen zitten, die van ervaringen leren.

  Uiteindelijk worden onze allochtone medelanders al bevoorrecht. Neem nou de WAO. Ikzelf bv heb ruim 40 jr. gewerkt en dus premies betaald voordat ik een jaar vóór de Vutgerechtigde leeftijd in de WAO terechtkwam, hetgeen ik als dramatisch heb ervaren.

  Onze allochtone vrienden (ook de autochtone overigens, maar daar kun je nog van zeggen, dat hun (voor-) ouders voor betere voorzieningen hebben gevochten) komen ook in de WAO en ontvangen cq hebben recht op dezelfde voorzieningen. Zo ook met bijstand etc.

  Denk nu niet, dat ik daar zo tégen ben, maar ze mogen het ook wel eens als fijn ervaren en er blij mee zijn.

  Net zoals wij, de autochtone Nederlanders, meer blij mogen zijn met alle mooie dingen, die we van hen krijgen vanwege hun andere cultuur.

  Vanmiddag (ZA.DA. 14-01) komt er een Marokkaanse film op tv en daar ga ik fijn voor zitten en ervan genieten want die wordt vast heel mooi.

  Een prachtig land met veel mooie, lieve mensen. 

 2. ik ben het eens met d66 waarom voortrekken iedereen gelijke kansen autochtonen krijgen ook graag een baan er zitten best knappe koppen bij en willen graag aan het werk geen onderscheid

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline