Deel gevel Aalmarktschool wordt vermomde garagedeur

“Ten behoeve van de, om milieutechnische redenen vereiste, inpandige laad- en losgarage van de Stadsgehoorzaal, zal een deel van de gevel van de Aalmarktschool onopvallend worden vermomd als garagedeur,” zo staat te lezen in de stukken die het college deze week naar de gemeenteraad stuurt. Die gevel is overigens niet de gevel die de oplettende voorbijganger nu nog kan bewonderen, maar een gereconstrueerde versie. “De aanblik van het bouwplan aan de Aalmarkt zal voor de Leidenaren zeer vertrouwd zijn,” zo meldt het college. De karakteristieke voorgevel van de school zal worden gesloopt en later opnieuw worden nagebouwd. Restauratie van de gevel is niet mogelijk vanwege de slechte bouwkundige staat, en de hoge kosten die gemaakt zouden moeten worden om sloop- en bouwmateriaal over de gevel van en naar de bouwplaats te tillen tijdens de renovatie van de Stadsgehoorzaal.

“De cultuurhistorische waarde van het bouwmateriaal van de voorgevel, waarvan het metselwerk van de begane grond zich achter stucwerk bevindt, is niet dusdanig dat dit coûte que coûte behoud rechtvaardigt,” zo staat in de ambtelijke stukken te lezen. Gezien de slechte staat van het metsel- en stucwerk zou ook bij restauratie veel oorspronkelijk materiaal vervangen moeten worden. “Van belang is dat de beeldbepalende architectuur terugkeert in het beschermd stadsgezicht”. De nieuwe gevel van de Aalmarkt zal op de begane grond worden aangepast aan de nieuwe winkelfunctie. Zo zullen de hoge borstweringen worden verwijderd, waardoor het winkelend publiek de op die plek geplande winkel in kan kijken.

De gemeente heeft laten onderzoeken in hoeverre cultuurhistorisch waardevolle elementen van de Aalmarktschool behouden kunnen worden als deze moet wijken voor de uitbreiding van de Stadsgehoorzaal. In een bouwhistorisch uit 1999 / 2000 wordt namelijk melding gemaakt van de mogelijke aanwezigheid van resten van de Oude Mannenzaal van het middeleeuwse Catharinagasthuis in de zijgevels van de Aalmarktschool.

Om duidelijkheid te krijgen zijn delen van de zijgevels aan de binnenzijde ontpleisterd. “Voor zover thans valt te concluderen zijn beide zijgevels (bouwmuren) van de Aalmarktschool gerealiseerd bij bouw van de school in 1861 of de verhoging van 1872. Het tevoorschijn gekomen metselwerk dateert namelijk uit de 19de eeuw. Met de sloop ervan gaat geen historisch waardevol muurwerk van de voormalige Oude Mannenzaal verloren,” aldus de gemeente. “Het vermoeden van oudere Middeleeuwse zijgevels is dus door het onderzoek van de gemeentelijke afdeling Monumenten en Archeologie van de dienst Bouwen en Wonen niet bevestigd.”

De zijgevel van het pand aan de Aalmarkt 11 is wel origineel en stamt uit de 16de eeuw. Deze muur is vanwege de rijksmonumentstatus beschermd. Ook het pand aan de Aalmarkt 7 heeft een eigen zijgevel, waarschijnlijk van de bouw uit 1891. Ook deze muur is beschermd vanwege de rijksmonumentstatus van nr. 7.

Advertentie

Leiden Aalmarktproject


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×