Tweede Kamer steunt pleidooi Leidse studenten

Het aantal uren wiskunde in de bovenbouw van havo en vwo moet op peil blijven. Daarom wil de Tweede Kamer dat minister Van der Hoeven (Onderwijs) terugkomt op haar voornemen te snijden in het verplichte wiskundevak in het vakkenpakket natuur en techniek. Dat bleek dinsdag toen de Kamer zich over een wetsvoorstel boog, waarin een nieuwe opzet staat voor de bovenbouw van havo en vwo, de zogeheten Tweede Fase. Studenten en docenten hadden geklaagd dat bèta-studenten in het eerstejaar van de universiteit eerst bijles in wiskunde moeten krijgen omdat ze dat op de middelbare school niet goed hebben geleerd.

Voor de vergadering hadden studenten wiskunde, natuurkunde en informatica aan leden van de Tweede Kamer een bijles wiskunde gegeven om hen onder de neus te wrijven dat dit vak in het voortgezet onderwijs nu al tekortschiet. Snoeien in het aantal uren zou helemaal funest zijn voor de vakkennis van aankomende bèta-studenten. De studenten van Studievereniging De Leidsche Flesch trokken de afgelopen weken al veel aandacht voor hun pleidooi met de website www.lievemaria.nl, waar ze een open brief aan de minister publiceerden.

De minister wil het aantal uren wiskunde terugbrengen, maar leerlingen kunnen in de opgepoetste Tweede Fase, die in 2007 in moet gaan, wel kiezen uit nieuwe bèta-vakken: natuur, leven en techniek en ook nog wiskunde D, dat is bedoeld voor de middelbare scholier die zijn wiskunde uit wil diepen. Maar deze vakken staan nog in de steigers. De Kamer wil dat het bestaande vak wiskunde genoeg uren behoudt totdat duidelijk is wat deze nieuwe keuzevakken te bieden hebben.

D66 wil zelfs dat het vakkenpakket natuur en techniek zwaarder wordt door het verplichte wiskundevak 80 uur meer te geven dan minister Van der Hoeven had voorgesteld. Overigens blijft het aantal uren wiskunde dan altijd nog achter bij het huidige aantal.

De Tweede Kamer vroeg de minister met een voorstel te komen om het aantal uren wiskunde uit te breiden, maar de bewindsvrouw zal daar pas later op de dinsdagavond op reageren.

Advertentie

Leiden lievemaria


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×