AP nam vandaag in Ede de eerste Stemwijzer in gebruik. In de stemwijzer worden partijen op basis van lokale thema's vergeleken. De sfeer in het kabinet zal daar dus niet door worden beïnvloed. (Cartoon: Website Jan Marijnissen).

Al 900 stemadviezen opgevraagd via Leidse stemwijzer

Sinds vandaag is de speciale stemwijzer voor Leiden via internet te raadplegen. Het Instituut voor Publiek en Politiek heeft in totaal voor 70 gemeenten een dergelijke lokale stemwijzer ontwikkeld. Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties nam vandaag in Ede de eerste StemWijzer officieel in gebruik. Al ruim 900 mensen hebben de stemwijzer ingevuld. Uit die eerste uitslagen blijkt dat een meerderheid het nut van de RijnGouweLijn niet inziet. Wel is er veel steun voor de ondergrondse fietsenkelder bij het stadhuis en wil een meerderheid zich kunnen uitspreken via bindende referenda. Ook de invoering van cameratoezicht is nog steeds populair. Als het aan de invullers van de stemwijzer ligt, blijft de Oostvlietpolder groen.

In de Leidse stemwijzer worden de programma’s van 10 partijen vergeleken op lokale thema’s. Duurzaam Nederland heeft niet meegedaan met de stemwijzer. Dat geldt ook voor de Sociaal-liberale Partij, maar die doet uiteindelijk helemaal niet mee met de verkiezingen. Van het bestaan van de lokale partijen Stadsbelang Leiden en Stadspartij Leiden Ontzet was het Instituut voor Publiek en Politiek kennelijk niet op de hoogte. Die partijen worden in het geheel niet genoemd.

Leiden stemwijzer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×