CDA: "Dit college kiest niet"

De eerste reactie van CDA-fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan op het voorlopige akkoord tussen PvdA, SP, GroenLinks en Christenunie dat maandagavond bekend werd was: “Dit college kiest niet”. Twee weken werd er onderhandeld door de aanstaande collegepartijen. De Haan: “In die twee weken werd er geen enkele knoop doorgehakt over de belangrijkste dossiers, namelijk de RijnGouweLijn en de Oostvlietpolder. De beslissing daarover wordt overgelaten aan anderen, namelijk aan een referendum en aan de Raad van State. Deze oplossing had ook na afloop van een verkiezingsdebat getrokken kunnen worden. Zowel het referendum als de uitspraak van de Raad van State waren er namelijk toch wel gekomen.”

De Haan hoopt dat dit niet de nieuwe bestuursstijl van het college wordt: IJskastpolitiek, waarbij de politieke keuzen afhankelijk gesteld worden van anderen. “Het opvallendst is natuurlijk dat de SP en de ChristenUnie akkoord gaan met het bebouwen van de Oostvlietpolder als daarvoor van de Raad van State toestemming komt. Daarmee hebben deze partijen dat punt in feite weggegeven.” Grote zorgen heeft het CDA over het volledig ontbreken van een financieel kader. De Haan: “Een degelijk financieel beleid begint met een financieel kader. Dit college lijkt op reis te gaan, zonder te weten hoeveel vakantiegeld ze hebben. Het risico is dat die reis dan voortijdig strandt.” Juist wanneer een college plan op plan stapelt, en dat lijkt dit team te gaan doen, is inzicht in de beschikbaarheid van middelen een vereiste. Ook op het terrein van veiligheid, lastendruk, deregulering en onderwijshuisvesting had de CDA-fractie gehoopt duidelijkheid te krijgen.

Tot slot zet het CDA ernstige vraagstekens bij de paragraaf over parkeren. De Haan: “Er moet volgens het akkoord een nieuwe parkeernotitie komen, maar er wordt helaas nu al gesteld dat er voldoende parkeerplaatsen zijn. Dat doet het ergste vrezen en ik zie dan ook niet uit naar die notitie. Er wordt nu al gemorreld aan de beloofde garage op de Lammermarkt en over het Haagwegterrein, toch geen onbelangrijk verkiezingsonderwerp, wordt met geen letter gesproken. De passage over een autoluwe binnenstad verbaast ons: de Leidse grachten zijn als sinds jaren autoluw en parkeren kan alleen voor vergunninghouders. Wij vrezen dat het wegpesten van bewoners met een auto in de binnenstad is begonnen. De wijken direct buiten de singel zijn daarvan de dupe”, aldus de Haan.

 

 

Leiden havana


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×