Weer opheffing oude Leidse winkel

4

Na generaties lang beeldbepalend te zijn geweest aan de Leidse Botermarkt gaat ook lampenwinkel Van Cleef binnenkort sluiten. Eerder meldde meubeltoonzaal Wisse en Snelderwaard aan de Haarlemmerstraat al te zullen sluiten. Aan het eind van dit kalenderjaar verwacht Josée van Cleef de winkel defintief te kunnen sluiten. De opheffingsverkoop is inmiddels al in volle gang. Het echtpaar van Cleef, dat veertig jaar de zaak runde, kan geen opvolgers vinden en is zodoende wel genoodzaakt de deuren te sluiten. Het is voor hen tijd om van hun welverdiende pensioen te gaan genieten.

De lampenzaak van Cleef is altijd een echt familiebedrijf geweest en bestaat al sinds 1929. De vader van Joseé van Cleef startte het bedrijf in dat jaar. De radio- en televisie-afdeling die vroeger ook bij Van Cleef hoorde, is vijf jaar geleden wel in andere handen overgegaan. De elektrotechnische tak van het bedrijf werd al eerder opgedoekt.

Personeelslid Ton van der Meel staat zelfs al 43 jaar bij Van Cleef achter de toonbank en hij ziet nu zijn kans schoon met prepensioen te gaan, nu dat nog mogelijk is. Ondanks pogingen de zaak op een speciale internetsite met ter overname aangeboden winkels te promoten is het de Van Cleefjes niet gelukt op tijd een opvolger te vinden. Ook de bemoeienis van de Kamer van Koophandel heeft niet soelaas kunnen bieden. Een verlies voor Leiden vindt Joseé van Cleef het sluiten van haar zaak zeer zeker.

Van Cleef: “Familiebedrijven geven een stad een eigen, uniek karakter. Met al die franchisenemers van tegenwoordig krijg je alleen maar ABC-steden (= Albert Heijn, Blokker en C & A) die allemaal op elkaar lijken. Wij voerden altijd een eigen assortiment dat niemand anders in die samenstelling kon aanbieden. Jammer, maar het is niet anders.”

Delen

4 reacties

 1. Daar er vele winkels ( buiten de Singels en de meubelboulevards=( betere bereikbaarheid voor de auto’s) en de ondergrondse parkeergarage) zijn en de bouwmarkten die óók lampen etc verkopen is het logisch( =  jammer genoeg) dat inderdaad deze familiebedrijven sluiten.

  Leiden Centrum is een onmakkelijke stad om te winkelen..al eerder vermeld..de scheve Haarlemmerstraat( qua lopen niet waterpas)..de niet bereikbaarheid voor de auto’s om eventueel je gekochte artikelen in de auto te laden terplekke. En in de toekomst nog de RGL en Leiden autoluw maken..wél Leiden wordt echt een spookstad………….Nu nog Halloween vieren met de pompoenen met  gezichtjes  en een kaarsjeslichten  en we zijn weer toppie tevreden.

 2. Het oprukken der filialen ten koste van kleine plaatselijke ondernemers en ten koste van de verscheidenheid is blijkbaar niet te stuiten. In Zuid-West (Luifelbaan, Bevrijdingsplein) zijn we (binnenkort) “gezegend” met een Kruidvat, een Trekpleister en een Etos op korte afstand van elkaar, Blokker, AH, Hema, Dixons, Hunkemöller, de onvermijdelijke belwinkel, videotheek en stinkende snackbar, It’s, Witte Afvalslager, Lidl, bakkerijfilialen, Gall & Gall, Zeeman, Bart Smit, Bruna… De grote publiekstrekker van de Aalmarkt had ook een filiaal moeten worden (Mediamarkt, Fnac, zelfs de Bijenkorf werd genoemd). Filialisering van winkelgebieden is trouwens geen typisch Leids verschijnsel. Vooruitgang en verbetering kan ik het niet noemen.

 3. Abraham Flippo op

  Beste Redactie,

  In het onderschrift bij de foto staat correct vermeld, dat Van Cleef gevestigd is aan de Botermarkt.

  Kunt u mij uitleggen hoe het kan, dat die in de tekst opeens naar de Vismarkt is verhuisd?

 4. Abram,

   

  Je hebt goed opgelet.

  Ik heb de fout direct hersteld. BOTER bij de VIS zou ik zo zeggen. 

Over de auteur

Je bent nu offline