Stellingen, reclameborden en zelfs hele terrassen worden op de Haarlemmerstraat midden op de geleidelijn gezet. (Foto: Jan Samson/De Makkers).

Beklimming winkelstraat trekt veel aandacht

Afgelopen zaterdag bedwongen de Leidse Makkers als ware alpinisten de Haarlemmerstraat. “De Haarlemmerstraat is op zaterdag een ware beproeving voor mensen met beperkingen. Alleen een alpinist kan de vele hindernissen overwinnen,” aldus de Makkers. De Leidse Makkersgroep werd in november vorig jaar opgericht en wil knelpunten op een ludieke wijze uit de weg ruimen. Met pikhouwelen, stijgijzers en klimtouwen trokken de Leidse Makkers daarom door de Haarlemmerstraat en beklommen uitstallingen, borden, hellende kanten, holle goten en rondslingerende fietsen. Zo daagden ze publiek, winkeliers en politiek uit om ruimte te maken voor blinden en slechtzienden, voor rolstoelers en mensen met kinderwagens.

“De actie maakte pijnlijk duidelijk hoe hard dat nodig is. De geleidelijn bleek op vele plaatsen versperd te zijn door terrassen, uitstallingen en een bloemenkraam.” De problemen zijn overigens niet van vandaag. Sinds jaar en dag zijn er problemen met de toegankelijkheid van de Haarlemmerstraat. Deze week vergadert eerst een raadscommissie en later de gemeenteraad over deze situatie. “Tijd voor een goede aanpak”, volgens de Leidse Makkers die tot hun vreugde merkten dat de actie al voor de start bleek aan te landen bij verschillende raadsleden. “Eén van hen was aanwezig en anderen lieten hun sympathie blijken”.

Leiden makkers


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×