Verbouwing Stadsgehoorzaal goed zichtbaar

1

Wie een blik op de Aalmarkt werpt, kan er niet omheen. De verbouwing van de Stadsgehoorzaal, het concertgebouw van Leiden, is begonnen. Op de foto is dat duidelijk te zien. Het gat in de muur zit ter hoogte van de oude kantoren. Deze aanbouw zal binnenkort verdwenen zijn. Hiervoor in de plaats komen nieuwe foyers en kantoren. Rechts boven op de foto ziet u de toneeltoren boven het podium van de Grote Zaal. De toren biedt ruimte aan gordijnen, licht en decorstukken, waardoor populaire muziektheaterproducties mogelijk zijn. Daaronder ziet u, voor het eerst van buiten zichtbaar, de rondgang om de Grote Zaal, met de door publiek en artiesten geroemde akoestiek. Aan de Grote Zaal zelf wordt niet meer verbouwd. Tegen de toneeltoren komt de nieuwe Kleine Zaal met een akoestiek die niet voor de Grote zal onderdoen. Ingenieursbureau Peutz stelt alles in het werk voor een optimaal klinkende ruimte. 350 Mensen kunnen daar gaan genieten van kleinere muziekproducties, aanstormend talent en kamermuziek. Daarvoor krijgt Leiden eindelijk een geschikt podium. De extra zaal maakt ook grotere muziekfestivals mogelijk.

Met de nieuwe Kleine Zaal kan de Stadsgehoorzaal zich als congreslocatie beter profileren. In het gerenoveerde gebouw kunnen tegelijkertijd een concert en congres plaatsvinden. Ook krijgt universiteitsstad Leiden in het centrum een nog geschiktere plek voor grote internationale congressen.

Delen

1 reactie

  1. Ik ben in mijn leven maar een keer in de stadsgehoorzaal geweest , Dat was 42jaar geleden en was toen 12jaar oud mijn tante werkte daar in de keuken en ik mocht mee als afwashulp en kreeg 2 gulden per uur ik heb daar 5 uur afgewassen en opgeruimt er werden die avond 200 karbonade’s gebakken en er waren nog 30 karbonades over , Na gedaane arbeid mocht ik deze meenemen naar huis en mijn salaris van 10 gulden ik heb toen de mooiste feestweek gehad in mijn jeugd die hele week had ons gezin elke dag een karbonaatje bij het avond eten en een week later nog maar dat werd gekocht van de 10 guldens die ik verdient had

Over de auteur

Je bent nu offline